Baba - elsősegély (Dr. Csomai Zita)

3.800Ft
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (19 szavazat)
  • Termékleírás
  • Egyéb termékadatok

Dr. Bognár Zsolt

gyermeksebész, osztályvezető főorvos, Sürgősségi Betegellátó Osztály, Heim Pál Gyermekkórház

Ennek a könyvnek nincs szüksége ajánlásra... 

... mert minden kisgyermekes szülő, főleg az első gyermek esetében, szembesül azokkal a problémákkal, gondokkal, amikről ez a könyv szól.

... mert a mai - és az elmúlt több évtizedes - oktatási rendszerben nem kap kellő hangsúlyt az egészségügyi kultúra kialakítása. A frissen szülőkké válók - és itt nem csak a 20-30 év közötti korosztályra gondolok - nem tanulhatták meg a gyermekgondozást szüleiktől, mert felbomlott az a klasszikus nagycsaládi együttélési forma, ahol 2-3 generáció anyái, nagyanyái adták tovább tapasztalataikat, és segítettek az első hónapokban, években.

... mert a mai magyar társadalomban az anyáknak gyakran nincs elég idejük, hogy a kisebb panaszokat, betegségeket otthon kezeljék. Ezzel megelőzhetnék súlyosabb állapot kialakulását, enyhíthetnék a gyermekek panaszait. Mindannyian szükségét érezzük egy szerető ölelésnek, amikor testi/lelki bántalmak gyötörnek, a gyermek lelkének pedig "hivatalból" szüksége van a szülő közelségére, ölelésére egy ilyen helyzetben. Ehelyett a munkalehetőségét féltő szülő vagy túl korán, vagy későn viszi gyermekét orvoshoz. A nagymamák is dolgoznak, nem tudnak otthon vigyázni a hurutos, lázas unokára.

Ez a könyv hiánypótló. Felhívja a figyelmet azokra a "veszélyforrásokra", amik a kisgyermeket még a leggondosabb családi környezetben is körbeveszik. Bemutatja azokat a lehetőségeket és megoldásokat, amelyek segítségével a szülők enyhíthetik a gyermek panaszait, elősegíthetik mielőbbi gyógyulását, megelőzhetik súlyos szövődmények kialakulását. Ne higgye senki, hogy egyféle "otthoni orvosi praxis" kialakítására buzdít! Csak abban próbál meg támogatást adni, hogy mikor érdemes, illetve mikor kötelező orvosi segítségért, tanácsért folyamodni. Jól átlátható szerkezetével, könnyen érthető nyelvezetével, praktikus tanácsaival eligazítást ad a szülőknek abban a "veszélyes üzemben", amit úgy hívnak: gyermeknevelés.

Kívánom minden leendő olvasónak, hogy saját és gyermeke megelégedésére forgassa eme kiadványt, de azt is, hogy minél kevesebb alkalommal legyen szüksége a benne foglaltak gyakorlati alkalmazására!


Gyulai Bori babamasszázsGyulai Bori

gyógytornász, babamasszázs oktató

Szülőként a lehető legjobbat akarjuk a gyerekeinknek, legszívesebben minden bajtól megóvnánk őket. Mégis, Ti láttatok már olyan családot, ahol egy gyereknek sem volt soha vérző sebe, egyikük sem nyelt félre soha semmit, nem törött el karjuk vagy lábuk, nem égett le a bőrük napozáskor, nem volt bennük sosem kullancs, nem tört ki az egyik foguk, vagy nem dugtak babszemet az orrukba?

Bármennyire is odafigyelünk és vigyázunk a gyerekeinkre – ami persze egyik legjelentősebb feladatunk – kisebb-nagyobb balesetek biztosan előfordulnak minden családban.

Szerintem az egyik legfontosabb, és talán a legnehezebb dolog, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásunk emiatt! Kedvenc anatómia professzorom szavaira a mai napig tisztán emlékszem, aki többször is elmondta nekünk, hogy "egy valamirevaló gyerek sok sebet szerez" és bizony beteg is kell, hogy legyen, hisz így tanulja meg a szervezete, hogy hogyan kell küzdeni!
A másik legfontosabb pedig az, hogy nyugodtak tudjunk maradni ezekben a helyzetekben, hiszen egy megrémült gyermek legkönnyebben akkor tér magához, ha biztonságban érzi magát egy olyan felnőtt társaságában, aki tudja, mi a teendő és határozottan tud segíteni.

A kisgyerekek egy hirtelen eleséstől és egy pici vérző sebtől is meg tudnak ijedni. Ha ilyen ártalmatlan balesetről van szó, az a legjobb, ha először megöleljük, elismerjük a fájdalmát, kimutatjuk együttérzésünket, adunk neki egy gyógypuszit, elmondunk egy sebgyógyító varázsmondókát, és amikor már teljesen megnyugodott, akkor kezdünk azzal foglalkozni, hogyan is kezeljük azt a sebet.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor gyorsan kell cselekedni, mert váratlan veszélyhelyzet alakul ki. Ezeknek az eseteknek a többsége is egyszerűen megoldható, de ahhoz, hogy gyorsan és higgadtan tudjunk reagálni, kulcsfontosságú, hogy előre felkészüljünk a teendőkre, ne a vészhelyzet kellős közepén kelljen gondolkodnunk azon, mit is kell ilyenkor csinálni.

Szeretném kiemelni, hogy ezeknek a teendőknek a legnagyobb része nagyon egyszerű – ha egyszer megmutatták vagy elmondták nekünk, akkor tökéletesen tudjuk alkalmazni. A rendelkezésre álló idő azonban általában rövid, tehát minden azon múlik, milyen gyorsan reagálunk. Elrontani nem tudjuk, csak azzal, ha nem kezdjük el azonnal a segítségnyújtást!

Hogy hogyan? Erre ad részletes választ Dr. Csomai Zita a "Baba-elsősegély" című könyvében – minden olyan témát alaposan körüljár, ami egy kisgyerekes családban előfordulhat, mint veszélyforrás. Egyszerűen, világosan, közérthetően írja le, hogyan kell ellátnunk a különféle sebeket (attól függően, hogy vágott, szúrt, harapott, roncsolt sebről, horzsolásról vagy zúzódásról van szó), az égési sérüléseket, a mellkasi, hasi, fej- vagy gerincsérüléseket, és mit kell tennünk háztartási vegyszerek vagy gyógyszerek okozta mérgezések, karácsonyi baleset, áramütés vagy éppen egy kiesett fog esetén.

Ahhoz is részletes segítséget kapunk, hogy mit tegyünk, ha valami idegen test kerül a kicsi légutaiba, vagy félrenyel valamit. Ezek tipikusan olyan balesetek, amelyek nagyon gyakran előfordulnak és ha nem azon kezdünk el kétségbe esve gondolkozni, hogy vajon benyúlhatunk-e a szájába, lógathatjuk-e fejjel lefelé a babát, vagy milyen fogást is kéne ilyenkor alkalmazni...hanem azonnal eszünkbe jutnak a könyvből azok a nagyon egyszerű, képekkel is illusztrált módszerek, amiket ilyenkor tudunk használni, akkor az esetek nagyon nagy százalékát probléma nélkül gyorsan meg tudjuk oldani.

Manapság nagyon sok szó esik a bölcsőhalálról és annak megelőzéséről, ezért sok szülőt foglalkoztat ez a téma. Bár a hirtelen csecsemőhalál, azaz a SIDS szindróma egy sokkal komplexebb jelenség, mint egy légzéskimaradás, nagyon elterjedtek az ún. légzésfigyelő készülékek. Ezek azonban csak riasztani képesek, cselekedni vészhelyzet esetén a szülőknek kell! Zita arról is beszél a könyvben, hogy az anyatejes táplálásnak, a babamasszázsnak és az egy légtérben alvásnak is valós védő hatása van, de azt is alaposan elmagyarázza, mik a szükséges teendők, ha bármilyen okból (ez lehet bölcsőhalál, mérgezés, áramütés, baleset, szívbetegség...) azt észlelnénk, hogy leáll a baba légzése. Ilyenkor nincs arra idő, hogy a mentőre várjunk, vagy hogy beérjünk a kórházba, létfontosságú, hogy azonnal elkezdjük az újraélesztést, melynek lépései részletesen le vannak írva egy külön ennek szentelt fejezetben.

Én azt szeretem Zita könyvében, hogy nemcsak a különféle balesetek szakszerű kezelésére készíti fel az olvasókat, hanem legalább ugyanakkora hangsúlyt fektet a vészhelyzetek megelőzésére! Minden egyes témánál felhívja a figyelmünket arra, mi mindenre érdemes gondolni, hogy a balesetek nagyrészét elkerüljük - részletesen leírja, milyen "gyerek-csapdákat" rejthetnek a lakásunk különböző helységei, mi mindenre figyeljünk egy autós utazás, egy erdei kirándulás vagy éppen egy tengerparti nyaralás megtervezésekor.

A négy öcsém mellett magam is sok balesetet "asszisztáltam" végig a betört orrtól kezdve az elszakadt fülön át a "fáról leesős - nagyon vérzős" eseményekig, és akármennyire vigyáztam, az én fiaim is produkáltak egyet s mást - volt kitört fog, méhcsípés, törött felkarcsont, lenyelt játék, sőt még felborult karácsonyfa is.... Szerencsére minden helyzet megoldódott, úgyhogy én testközelből tapasztaltam már sokszor életemben, milyen fontos az, hogy egy kisebb-nagyobb baleset esetén ne blokkoljanak le a szülők, vagy szomszédok, vagy bárki, aki jelen van, hanem higgadtan tudjanak segítséget nyújtani!

Higgadtak pedig akkor tudunk maradni, ha előre felkészülünk a váratlan eseményekre, hiszen a megoldások sokszor nagyon egyszerűek, ha egyszer alaposan végigolvastuk a könyvben, akkor krízishelyzetben is eszünkbe fognak jutni!

Hogy még magabiztosabbak legyünk, nemsokára Baba-elsősegély tanfolyamokon is részt lehet majd venni a Bionom Központban, a könyvet pedig otthon bármikor elővehetjük, ha szeretnénk feleleveníteni a sok-sok hasznos tanácsot valamelyik témában. A tanfolyam és a könyv is abban segít leginkább, hogy eloszlassuk félelmeinket, hiszen a gyermeknevelés nagy kaland az összes veszélyével együtt, ha biztos tudásunk van a veszélyek elhárításáról, felszabadultabban tudjuk élvezni :-)

A könyv szerzője, Dr. Csomai Zita nagyon hiteles személy az elsősegély témájában (is), hiszen az orvosi egyetem elvégzése után gyermekmentősként, gyermekügyeleten, valamint több kórház baleseti ügyeletén is dolgozott. Egyiptomban is tevékenykedett, katonai tábori orvosként, majd hazatérése után, gyermekei születését követően természetgyógyászatot tanult magas szinten, ezen belül is leginkább gyermekekkel foglalkozik. Nemcsak a baba-elsősegély tanfolyamon, de a rendszeres Bionom Mami Klubban is találkozhattok vele!

Szeretettel ajánlom ezt a könyvet minden jelenlegi és leendő szülőnek, az egész rokonságnak és bárkinek, aki gyerekek közelében tartózkodik, hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor esetleg valaki más gyerekének kell segítséget nyújtanunk. 

Dr. Csomai ZitaDr. Csomai Zita bemutatkozása

Gyermekkorom óta orvos, vagy ma inkább azt mondanám gyógyító akartam lenni. 1999-ben végeztem Szegeden, majd a sürgősségi ellátásban dolgoztam éveken át. A kórházi, a mentős és az ügyeleti munkában mindig hiányoltam annak a lehetőségét, hogy a betegekkel hosszabb időt eltöltve segítsem őket a megoldás megtalálásában és ezáltal a gyógyulásban.

2003-ban rátaláltam a Holisztikus Oktatási Központra, ahol természetgyógyászatot kezdtem tanulni, majd később oktatni. Szakvizsgáztam Életmód-tanácsadás és terápiából, Alternatív mozgás-és masszázsterápiából, emellett a természetgyógyászat számtalan ágát (homeopátia, kineziológia, fitoterápia, kristálygyógyászat, aromaterápia, Ayurvéda, meseterápia, Bach-virágterápia, táplálkozástan, ortomolekuláris medicina stb) tanultam és alkalmazom. Munkám során a legfontosabbnak a megelőzést tartom, az egészség megőrzését az életmód átalakításával, a stressz megfelelő kezelésével. A gyógyításban mindig a holisztikus szemléletet alkalmazom, a testi a lelki és a szellemi, energetikai egységet, egészséget  igyekszem helyreállítani.

A Holisztikus Oktatási Központ megszűnésekor az a megtiszteltetés ért, hogy kolléganőmmel mi vihetjük tovább a lángot, a Holisz Stúdióban mindent megteszünk azért, hogy a nálunk tanuló, leendő vagy gyakorló természetgyógyászok a legjobb képzést kapják mind elméletben, mind gyakorlatban. Az alapképzéseken túl kreditpontos továbbképzéseket is szervezünk.

Idén indult útjára a Bionom Mami klub, ahol kismamáknak, kisbabásoknak szeretnénk segítséget adni az egészséges, természetes életmódhoz.

A természetgyógyászat oktatás mellett Baba-elsősegély tanfolyamokat tartok 2005 óta kismamáknak, kispapáknak a bölcsőhalál, a gyermekbalesetek megelőzéséről, ellátásáról.

Kiadó: Oxygéndús Kft.

Kiadás éve: 2015

Oldalszám: 160

Kötés: Keménytáblás, cérnafűzött.


Tartalomjegzék:

Ajánló
Előszó

Sérülések

* Segélyhívás
* Vérzéscsillapítás
* Sebek típusai, sebellátás
* Légúti idegentestek, „félrenyelés"
* Idegen testek az orrban, a fülben
* Végtagtörések
* Fejsérülések, agyrázkódás
* Gerincsérülés
* A mellkas sérülései
* Hasi sérülések
* Égési sérülések
* Áramütés
* Csonkolással járó sérülések
* Kiesett fog

Hirtelen csecsemőhalál, újraélesztés

* Hirtelen csecsemőhalál, bölcsőhalál
* Az újraélesztés lépései újszülött és csecsemőkorban
* Alváslabor
* A légzésfigyelő készülékről általában

Mérgezések

* Gyógyszermérgezések
* Ételmérgezés, ételfertőzés
* Sav, lúg, marószer mérgezések
* Mérgező növények otthon, a kertben és a természetben

Betegségekhez kapcsolódó sürgősségi állapotok

* Láz, lázcsillapítás
* Lázgörcs
* Krupp (pseudocroup)
* Azonnali típusú allergiás reakció (anaphylaxia)
* Cukorbetegség kisgyermekkorban

Bababiztonság

* Bababiztonság, „bababiztos" lakás
* Bababiztonság az autóban, utazás során
* Tűzbiztonság otthon
* Mi kerüljön a kórházi csomagba?
* Elsősegély doboz

Különleges témák

* Balesetek kirándulás, túra közben
* Rovarcsípések, élősködők (kullancs)
* Balesetek hóban, fagyban
* Karácsonyi balesetek
* Tengerparti nyaralás, vízparti balesetek, tengeri élőlények veszélyei
* Hősérülések
* Állati balesetek

Irodalomjegyzék

Melléklet

* Vérzéscsillapítás
* Légúti idegentestek, "félrenyelés"
* Törések
* Újraélesztés

Elsősegély csomag tipegőknek

Sziasztok!

Tervezem beszerezni ezt a könyvet, de ugyanabban a menetben rendelnék balesetek orvoslásához szükséges termékeket is. Van esetleg valahol egy lista, hogy egy 1-2 éves gyerek esetében mi legyen mindenképpen otthon a kisebb-nagyobb balesetek kezelésére? Ha nincs, akkor tudnátok tippeket adni?

Üdv,Réka

Értékelés: Nincs

Baba-elsősegély

Van néhány listánk, amiből tudsz válogatni, de tervezzük egy összefogóbb, átlátható Elsősegélycsomag elkészítését, addig is válogass innen:

Értékelés: Nincs

Kálium Újszülött babának

Kedves Zita!

 

Ott voltam egyik előadásodon és újszülöttnek ajánlottad a K2 + D3 vitamin cseppet innen a boltból. Meg is vettem.

Ez így teljesen helyettesíti a K..t is, mert a védőnőmtől már egy adagot? Nem akartam vitázni vele, hogy van természetes csepp, stb.

A cseppet hogyan használjam? Az előadáson 3 csepp / nap szerepelt a bolti leírásban hozzászólásokban testsúlyhoz igazítják. 3 kg-os babához 1-2 cseppet, túl lehet adagolni?

Köszönöm a választ: Éva

Értékelés: Nincs

K-vitamin babának

A félreértések elkerülése végett: NEM KÁLIUM, hanem K-VITAMIN!!!

:)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda képe

K Vitamin babának

Szia Éva! 

Túladagolni nagyon nehéz, mivel fermentált intelligens táplálék, amiből annyi hasznosul, amennyire szükség van. Adhatok Neki a napi 3 cseppet, nyugodtan! 

Értékelés: Nincs

Kálium babának

Köszönöm

Értékelés: Nincs

K-vitamin, nem kálium!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Könyvespolcodon a helye

Azon mindjárt a kosaramban landolt, életbevágó minden otthonban. 

Zita pedig még a legnehezebb helyzetekben is meg tudja láttatni a fényt az alagút végén.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)
Katona Emese képe

Baba-elsősegély

Szuper, hogy végre megjelent, már nagyon vártam. Én is megvettem a lányoméknak, ha akarják, ha nem

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Baba-elsősegély, baba váróknak

Barátnőmék most várják az első unokát! Már tudom, mit adok nekik ajándékba! Ennek a könyvnek minden kismama polcán ott a helye!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 szavazat)
Anita D. képe

Baba-elsősegély könyv - ott a helye a házi könyvtárban!

Mivel most érkezett meg hozzánk a család legújabb tagja, a párom második unokaöccse, ezért nem is volt kérdés, hogy beszerzem ezt a könyvet. Személyes tapasztalatom, hogy Zita fantasztikus oktató, így nyugodt szívvel ajánlom minden kismamának, újdonsült anyukának ezt a könyvet!  

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 szavazat)

Baba-elsősegély könyv

Már nagyon vártuk

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel
  EVP kódom: