Mostanában nagy divat a csírák fogyasztása, de valóban annyira egészségesek? Mindegy, milyen csírát fogyasztunk? Egyáltalán mit jelent a csíráztatás, a csíra fogalma? Bizonyára benned is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések, ígérem megpróbálok röviden válaszolni rájuk.

Nézzük csak, mit is jelent a csíra!

A csíra számomra maga az élet, olyan teljes értékű táplálék, amely minden diétába beilleszthető, ezenkívül a legolcsóbb friss, élő vitaminforrás, mivel minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a fejlődő növénynek szüksége van. A csírázás során olyan kémiai folyamatok mennek végbe a magban, amelyek folyamán bizonyos anyagok lebomlanak, újak épülnek, valóságos enzimgyár lép működésbe. Milyen enzimekről van szó? Alapvető enzim például az amiláz, amely a keményítőket cukorrá alakítja, vagy a proteáz, ami a fehérjék lebontásában játszik szerepet. A csírák tulajdonképpen előemésztett ételek, amelyek tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen összes esszenciális aminosavat.

Miért jó otthon csíráztatni?

Bonyolult a csíráztatás? Nem.

Sőt, számos előnye van az otthoni csíráztatásnak, amelyek közül a legfontosabbak az ár és a minőség. A üzletekben egy kisebb doboz csíráért sokszor 5-600 forintot is elkérnek, és egyáltalán nem garantált, hogy tiszta, vegyszermentes az alapanyag. Az otthoni csíráztatásnál viszont Te választhatod ki az alapanyagot, így bio alapanyagból olcsón, kis időráfordítással, nagy mennyiségben termelhetsz bio csírát bio alapanyagokból. Ráadásul az így készített csíra mindig friss, a napi munka vele pedig mindössze 1-2 perc. Alapanyag vásárlásnál kérlek figyelj arra, hogy csak csíráztatásra alkalmas bio, vegyszermentes magot válassz, mivel a vetőmagokat csávázzák és vegyszerezik. Fontos a megbízható forrás! Fontos az is, hogy a mag ne legyen hibás, félbevágott, és csíráztatás előtt érdemes ecetes vízzel jó alaposan átöblíteni a magokat. Mielőtt elkezded a munkát, kérlek olvasd el figyelmesen a használati utasítást, hiszen minden magnak más az áztatási ideje, és eltérő lehet a napi átmosás mennyisége is. Ha mindez megvan, készítsd elő az eszközöket!

Otthoni csíráztató eszközök

Csírázáshoz mindig műanyag, agyag, üveg vagy kerámia edényeket használok, sosem fémedényt. Nem kell nagyon nagy költségekbe verni magadat, hiszen ezek az eszközök ott vannak minden háztartásban. Máris elmondom, mire gondolok: kiszuperált edényszárítóra, befőttes üvegekre, műanyag szitára, lapos tányérra vagy cserép alátétre, papírtörlőre és egy már nem használt függönydarabra. Ha ez utóbbi nincs, akkor egy nagyobb méretű, többrétegű gézlap is megteszi. Mielőtt elkezded a csíráztatást, érdemes néhány dologra odafigyelned:

 • Fontos a csíráztató edények fertőtlenítése, hogy az így termesztett csírákban ne szaporodjanak el a baktériumok. Használat előtt érdemes ecetes vízbe áztatni és elmosogatni ezeket az edényeket.
 • Mivel a különböző magok áztatási és csírázási ideje más és más, ezért azt javaslom, hogy egy edényben csak egyféle magot csíráztass.
 • Fontos, hogy a magok egészségesek legyenek, ezért csíráztatás előtt érdemes kiválogatni a hibás, sérült, félbevágott szemeket.
 • A csíráztatót napos, de ne túl meleg helyre tedd!
 • A magok szellőzését is biztosítani kell, különben berohadnak, ezért a magokat mindig jól szellőző anyaggal (függöny, géz vagy lyukacsos fedő) takard le.

 • Légmentesen lezárva, a csíra akár egy hétig is eltartható hűtőben.
 • Érdemes előre eldönteni a csíra mennyiségét is: ha egyedül vagy, elég egy szita vagy egy kistányér és papírtörlő a csíráztatáshoz, meg 1-2 evőkanál mag. Ha egy egész családnak termelsz csírát, akkor inkább a befőttes üveget javaslom, az üveg negyedéig megtöltött maggal.

Indulhat a csíráztatás!

Mint írtam, mennyiségtől függően használok edényeket. Ha egyedül vagyok, akkor egy lapos kistányért használok papírtörlővel, max. 2 evőkanál maggal. Először a magot alaposan átmosom, és ügyelek arra, hogy a papírtörlő mindig nedves legyen, így nem kell naponta átöblítenem a magokat. Erről a fajta csíráztatásról itt találsz videót.

Ha nagyobb mennyiséget szeretnék termeszteni, akkor befőttes üveget és egy kiszuperált edényszárítót használok a következőképpen: A befőttes üveget 1/4 részig megtöltöm maggal, majd felöntöm vízzel és az előírt ideig áztatom. Áztatás után a vizet leöntöm, átmosom a magokat, leszűröm, és egy jól szellőző anyaggal (függönnyel, gézzel, kilyukasztott tetővel) lefedem, és beleállítom az edényszárítóba. Fontos, hogy az üveg ferdén álljon, mert így a maradék víz kifolyik belőle, és a magok nem rohadnak be. Naponta 2-szer átmosom és leszűröm. Ezt a videót is érdemes megnézned.

Végül néhány alapszabály, amit minden kezdőnek érdemes betartani :

 • Ha eddig nem ettél csírát, akkor fokozatosan kezdd el az étrendedbe bevezetni!
 • A legtöbb csírát frissen érdemes fogyasztani, kivéve a hüvelyesek csíráit, mivel ezekben maradhat mérgező fehérje.
 • Ne fogyassz büdös, penészes csírát! Ez főleg az üzleti, műanyag dobozokban kapható csírákra lehet jellemző. Ha otthon csíráztatsz és betartod a szabályokat, ritkán fordul elő ilyen probléma.
 • A csíra 3-4 naposan tartalmazza a legtöbb fehérjét, 5-6 naposan pedig a legtöbb C-vitamint, magnéziumot és szelént.
 • Fogyasztását főleg télen és kora tavasszal ajánlom, amikor nincs friss zöldség és gyümölcs.
 • A csíra ehető önmagában is, de nagyon finom salátába keverve, vagy köretként húsok mellé, de sima zsíros kenyérrel is isteni.

 

Őszintén remélem, hogy Te is kedvet kaptál az otthoni csíráztatáshoz! Természetesen, ha kérdéseid lesznek, szívesen segítek neked. A következő részben megismertetlek néhány csíra jótékony hatásával, felhasználási lehetőségeivel.

 

Sziasztok! Engem Vereb Editként ismerhettek az oldalról vagy az Együtt-Egymásért klubból. Elsősorban táplálkozással, speciális étkezéssel kapcsolatban tudok segíteni. Otthon vagyok a Candida, GAP, GFCF (glutén és tejmentes),illetve a hisztamin táplálkozásban is. Több éves napi rutinom van a speciális ételek elkészítésében, vitaminok táplálék kiegészítők, gyógynövények, alternatív gyógymódok alkalmazásában. Autista fiam révén, képzett autimentorként is nagyon szívesen segítek a problémás gyermekek szüleinek is az Együtt-Egymásért klubban, de itt az oldalon is. Büszke vagyok rá, hogy a fiam súlyos magatartás és alvás problémáit sikerült gyógyszer nélkül is kezelni, úgy hogy most kiegyensúlyozott fiatalemberként éli az életét. 🙂