Nem tudom, ki hogy van vele, de az én egyik örök nagy kedvencem a császármorzsa. Porozinko, smarni vagy épp Kaiserschmarrn, bárhogy is mondjuk, egy a lényeg: nagyon finom!! Osztrák eredetű desszert, többféle legenda is kering a létrejöttét illetően. És most idézek, mert ez annyira szépen és minden fontosat leírva van megfogalmazva: “akármi is igaz, Ausztria ikonikus édessége akkor lesz igazán ízletes, ha vastag, ha testes és nem törik, hanem szinte foszlik, kívül kissé ropogós, belül puha, mert a császármorzsa sohasem morzsa, szilánk inkább, darabos és semmiképp sem koppanós.” Házi lekvárral, házi szörppel fogyasztva egyszerűen tökéletes!

Hozzávalók (5-6 fő):

Elkészítése:

  1. A tojássárgákat a cukorral, majd a fele adag olvasztott vajjal habosra keverem.
  2. A lisztet elkeverem a sóval, a vaníliával és a citromhéjjal.
  3. Folyamatosan keverve a tojásos masszához adom a lisztet és a langyos tejet felváltva, végül a rumos mazsolát is beledolgozom. Ha van valakinek robotgépe, azzal könnyű dolga lesz, lassú fokozaton végig használhatja. Nekem nincs, én a kézi mixer tésztakeverő fejét használom, kicsit nehézkes, de jól megoldható így is, eddig még mindig sikerült.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a lisztes masszába forgatom. Egy nagy serpenyőben (a legcélszerűbb egy kerámia bevonatos) megolvasztom a vaj másik felét, ráöntöm a tésztát, és közepes/alacsony lángon megsütöm, mégpedig olyan formán, hogy a megsült/megszikkadt tésztát lapáttal összetörögetem. Ezt addig folytatom, amíg “kívül kissé ropogós, belül puha” nem lesz, “darabos és semmiképp sem koppanós. Házi lekvárral tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Az egészségnevelés, önismeret, tudatosság témakörében mozgó, tájékoztató blogbejegyzéseket, cikkeket írok. Kulcsfontosságúnak tartom a megfelelő kommunikációt és nyitottságot.

Három gyermek édesanyja vagyok. Szakmámat, végzettségemet a humán egészségügyben szereztem, jelenleg természetgyógyászatot tanulok. Hiszem, hogy ez a “két irány” remekül összehangolható és egymásra építhető. Folyamatosan képzem magam, a napokban szereztem meg a BLS-AED instruktori oklevelemet.