Mosószóda - Környezetbarát, általános tisztítószer (BiOrganik)

0Ft
4.7
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (15 szavazat)
 • Termékleírás
 • Adagolás / Alkalmazás
 • Egyéb termékadatok
 • Összetétel / INCI

Naturganik mosószóda 2 kg, 3,5 kg

Környezetbarát általános tisztítószer.

Felhasználható:  Mosáshoz, áztatáshoz, vízlágyításhoz, mosogatáshoz, takarításhoz és felületek tisztításához.

Mosásnál: A mosóporhoz keverve növeli annak hatékonyságát, miközben költségkímélő is. Akár a mosópor felét is helyettesítheti!

 Adagolás:

 • Áztatásnál: 5 liter meleg vízhez adjunk 1-2 evőkanál mosószódát, és áztassuk a ruhát 1-2 órán keresztül (vagy erősen szennyezett textilek esetén akár tovább is)!
 • Vízlágyításhoz adjunk 1 evőkanál mosószódát a használt mosóporhoz!

Általános háztartási tisztítószerként: Alkalmas tűzhely, csempe, linóleum, WC, illetve konyharuhák, kefék, rongyok stb. tisztításához.

 • Használat: a szennyeződés mértékétől függően oldjunk fel literenként 1-4 evőkanálnyi mosószódát meleg vízben!

Mosogatásnál: 5 liter forró vízhez 1 evőkanál mosószóda szükséges.

Fontos!

 • Ne használjuk alumínium edényekhez, illetve alumínium vagy viaszolt felületekhez!
 • Ne használjuk gyapjú és valódi selyem ruhák mosásához!
 • Az alkalmazandó mennyiség függ a használt mosópor erősségétől, illetve a mosáshoz használt víz keménységétől!
 • Érzékeny bőrűeknek gumikesztyű használata javasolt, mert a por szárító hatású a bőrre. 

Kiszerelés: 2 kg, 3,5 kg

Származási hely: Németország

Összetétel: Mosószóda (nátrium-karbonát, Na2CO3)

Mosószóda, mosódió és nátrium perkarbonát használata

Sziasztok,

Szeretnék áttérni a biomosásra, a hozzávalókat már megrendeltem, nagyjából a tanácsaitok alapján képbe is kerültem, hogy milyen ruhát mivel érdemes mosni, viszont még így is maradtak kérdéseim, bízom benne, hogy Ti tudtok segíteni.
Ha a mosószódát feloldva öntöm a tartályba, de szeretnék mellé nátrium perkarbonátot is hozzáadni, azt is feloldva kell?Vagy egyszerüen szórjam a ruhákra a dobba?
Ha mosódiót és mosószódát is szeretnék egyszerre használni, mit hova öntsek?Keverhető feloldva a kettő?

köszi a segítségetek:-)
Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Bionom.hu - Meli képe

Nem feltétlenül kell feloldani

Szia Zsuzsa! 

Az áztatásnál írja a leírás, hogy fel kell oldani, sima mosásnál nem. Ugyanúgy használhatod mindegyiket, mint a "sima" mosóport, mosószert. Akár a mosószeradagolóba, akár a dobba is töltheted. Keverheted a mosódióval is. 

Én egy régi, "hagyományos" mosószerből átörökített gömbbe szoktam tenni a mosáshoz szükséges anyagokat, és azzal együtt teszem bele a dobba. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Mosószóda

A mosószódán,amit vettem ez ál : Nátrium-karbonát EK:207-838-8.Ez ugyan az,mint ami ezen az oldalon is kapható?

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Mosószóda, az mosószóda

Igen a nátrium perkarbonát az a nátrium perkarbonát!

Értékelés: Nincs

Színes ruhákhoz is?

Használhatom színes ruhákohoz? Nem fakítja a színeket?

Köszi: Eszter

Értékelés: Nincs
Juzus képe

A színes ruhákat fakíthatja a mosószóda

Természetesen az anyagtól sok minden függ. Ezlrt is figyelembe kell venni a használati címkéket. 

Színes ruhákhoz inkább a folttisztító sót javaslom. 

Értékelés: Nincs
Tulipiros képe

Piszkos fehér ruhák

Sziasztok!

Mosódióval és ezzel a mosószódával mosok és a fehér ruhák nagyon csúnyák lettek, piszkos fehérek, szürkék. Pedig azt mondják, hogy a mosószóda fehérít. Mit ajánlotok, mit használjak melléjük?

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda képe

Mosáshoz fehérítő

ITT találsz fehérítő adalékokat mosáshoz. Átmostad ecettel, üresen a mosógépedet, amikor leálltál a vegyszerekről? Az nagyon fontos! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
Tulipiros képe

Mosógép átmosása

Szia!

A vegyszerekről mosás tekintetében rég leálltam, sőt el se kezdtem, mert amint kirepültem a családi fészekből bionom mostam (csak akkor még nem tudtam, hogy ez bionom), de férjemmel albérletbe kölöztünk, itt is átmostuk a gépet, azonban tönkre ment a gép és a tulaj hozott újat. Akkor már a mosásra vártak a pelenkák, nem tudtunk a gyerek alá mit tenni, szóval akkor lehet elmaradt. Köszi az ötletet, biztos ami biztos most átmosom. :D

Értékelés: Nincs

Mosószóda ecettel?

Lehet volt már erről szó, de megkérdezném. A mosószódát keverhetem ecettel? Mármint vízzel hígitva. Spricnis flakonba tölteném és azzal takarítanám a fürdőt, mosdókagylót, zuhanyzót, kádat. 1 litert nézve mennyi legyen az arány?  Vagy jobb lenne csak vizet és ecetet használni? Volt már mosószódám és azért kérdezem, mert én csak felmosásra használtam és foltos lett a kő.

Értékelés: Nincs
Betty képe

Ne keverd őket!

A kérdés az, hogy mi a célod? Vízkőtlenítés vagy tisztítás? Semmiképpen nem ajánlott keverni az ecetet és a mosószódát, mert szép kis habzó élményben lesz részed. Az egyik jócskán lúgos, a másik pedig savas.

Súrold át a fürdőszobai részeket mosószódával, öblítés, majd jöhet az ecet a vízkőtlenítésre.

Nekem a Sodasan súrolója és az hígított eMC vált be. Először átspiriznizem a tisztítandó felületeket hígított eMC-vel, hagyom hatni min. 15-20 percig, majd jöhet a szivacs rajta a súrólszerrel. Alaposan átsikálom, és jöhet az öblítés.

Ui: Jó lenne, ha a jövőben olyan címet adnál a hozzászólásaidnak, ami utal a kédezni valód lényegére. Sokat tudsz vele segíteni!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon jól tisztít!

Én a mosdó és a fürdőkád takarításánál kezdtem el használni hihetetlen hatékonysággal. Szinte újak lettek a szaniterek, pedig nálunk elég hamar vízkövesek lesznek.

Egyvalami viszont elkerülhette a figyelmemet, mert én nem oldottam fel vízben, hanem egyenesen rászórtam a nedves felületre és gumikesztyűben, vizes szivaccsal kezdtem el súrolni. Olyan forró lett a szivacs és a gumikesztyű,- olyan erős exoterm folyamat zajlott le - hogy el kellett dobnom hirtelen mindent. Szóval már óvatosabb vagyok, de azért ezt gondoltam megosztom, nehogy más is belefusson. Nagyon örülök neki, hogy környezettudatosan és fillérekből gyönyörű tiszta fürdőszobám van.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

mosási gondok + mi a nátrium perborát?

Sziaszok!

Remélem, jó helyen kérdzek: mosással kapcs. szeretnék segítséget kérni. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a ruháink nagyon bekeményedtek, elvesztették a rugalmasságukat.

Sok foltos gyerekruhám van, ezeket első körben epeszappannal szoktam kisikálni (azt mosás előtt nem öblítem ki belőle). Ha nem jön ki a folt, van egy folttisztítóm, (összetev: nátrium karbonát, nátrium perborát, enzim), ebbe áztatom van hogy napokig, szintén nem öblítem át mosás előtt. A nárium perborátot nem tudtam beazonosítani hogy jó -e vagy sem, de kiszedi a foltokat. A mosószerhez mosószódát, fehéreknél ezt a foltiisztítót szoktam még tenni (össz. annyi mennyiséget, ami a mosógép száraz mosószeres adagolójának a 1/2 töltete), és 20%-os ecettel öblítek (szintén kb az öblítőtartály 1/2 max 3/4-ig). Se a mosószódát nem higítom előtte vízzel, se az ecethez nem teszek vizet. Ált. 40 fokon mosok, fehéreket időnként 60 fokon.

Nem tudom, hogy sok a mosószer, vagy most erre a folttiszítóra gyanakszom, mert a pl zoknikat, bodykat lassan alig tudom felrángatni, olyan merevek. Próbáltam már hosszabb programokat is, hátha jöbban öblít, de elakadtam. Ráadásul most azt is észrevettem, hogy a száraz ruhák leszedésekor ahogy összehajtogatom, még a kezem is kellemetlenül száraz-szálkás lesz. És most összehasonlítottam egy pólóval, amit legalább 1 éve nem használtam, még a hagyományos mosószer-öblítő párossal volt kimosva, az teljesen finom puha. Hol a gond??

Köszönöm a segítségeteket, üdv, Gabi

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Mosási gondok, kemény ruhák

Szia Gabi!

A nátrium-perborát, ha jól tudom a bórax, de meg nem esküszöm rá. A bóraxot változóan ítélik meg abból a szempontból, hogy mennyire környezetbarát, de alaposabban még nem néztem utána. Az biztos, hogy erős hatású szer.

Igazából pontosan nem tudom, hogy mi lehet nálatok a gond, de gyanakszom egyrészt a vízkeménységre. Mennyire kemény a víz felétek?

A másik ami feltűnt, hogy rengeteg mosószert, ecetet használsz, én ennek a töredékét sem teszem a gépembe. Nátrium-perkarbonátból 1-2 evőkanállal szoktam tenni, mosószódából is nagyjából 2 evőkanállal. Ecetből is maximum 2-3 evőkanálnyi mennyiséget használok. Nincs gondom azzal, hogy a ruhák kemények lennének és a foltok is kijönnek.

Szerintem próbáld meg jelentősen csökkenteni a mosószer és az ecet mennyiséget és adjál minden mosáshoz 2 evőkanál zeolitot vízlágyítónak. A beáztatott ruhákat is öblítsd át ecetes vízben.

Remélem sikerül megoldani a dolgot! wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

mosási gondok 2.

Kedves Mártu!

Köszönöm a választ, és kipróbáltam azóta, hogy kevesebb mosószert használok (ezért is nem írtam, mert szerettem volna beszámolni a fejleményekről), ill. a mosásnál  átmenetileg beiktattam egy plusz öblítést is. Úgy látom, ez segíteni fog, mert nem annyira kemények most a ruhák. Talán néhány mosással kimosódik a sok felesleles mosószer, és akkor  visszaáll a régi rend. De kipróbálom majd a zeolitot is.  (Ez egyébként hogy működik? A férjem csodálkozott, mert ő a halaknál a szűrőbe használ zeolitot, ami viszont nem oldódik fel, akkor a mosógépben mit csinál? Gondolom számít a szemcseméret is, csak kíváncsiságból érdekel a működése.)  Köszi, Gabi

Értékelés: Nincs
Betty képe

Hogyan használjuk a zeolitot?

Ez a zeolit aprószemcsés. Használat előtt feloldható, de csak simán is beleadagolható a gépbe.

Értékelés: Nincs

Mosószóda, Szódabikarbóna, nátrium-perkarbonát

Sziasztok,

Kicsit összezavarodtam, hogy melyik mosószer mire jó igazán.

Szeretnénk itthon áttérni a környezetbarát mosásra, de nem tudom mi volna a legjobb választás. Baba nincs, én irodában dolgozom, így nem túl koszosak a ruhák, azonban párom bringával jár, így ott simán összekeni magát, meg persze jobban is izzad.

Nekem vannak élénk színű ruháim, meg finomabb anyagúak is, de páromnak inkább kevésbé színesek és strapabíróbbak.

Ilyen esetben mit javasolnátok? A szódabikarbónát úgy olvastam nem a legjobb a nagyon színes ruhákhoz, illetve a fehérek idővel beszürkülnek, a mosódió nem elég a makacsabb és zsíros foltokhoz. A szódabikarbóna és nátrium-perkabonát között meg nem is értem mi a különbség :)

Tudtok segíteni rendet rakni az információ áradatban? :)

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Öko mosás - de hogyan?

A te ruháidhoz a mosódiót, a mosódióból készült mosószereket, vagy a Sodasan színes mosószerét ajánlanám a leginkább, mert ezek kímélik legjobban a színeket és az anyagot. Magam is mosódiót használtam, amikor még nem volt gyerek a háznál és csak az irodában ültem egész nap. Ha kemény nálatok a víz, egy kevés zeolitos vízlágyítót érdemes hozzá adni.

A párod ruháihoz tökéletes a mosószóda. Sokkal erősebben tisztít, mint a mosódió, de annyira nem kíméli a színeket. Mindig oldd fel egy kis meleg vízben, mielőtt a rekeszbe töltenéd, mert magától nem oldódik olyan könnyen és maradhatnak fehér szódanyomok a ruhákon!

A fehér ruhákhoz vagy a nagyon foltosakhoz jó a nátrium-perkarbonát vagy a szódabikarbóna. Ezeknek van fehérítő hatásuk is. A nátrium-perkarbonáttal akkor érsz el a legjobb hatást, ha pár órára beáztatod vele a legszennyezettebb kelméket.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

mosószóda és nátrium-perkarbonát

Sziasztok!

Én is most kezdem "megtisztítani" a háztartásunkat. Már egy ideje mosószódát használok és sajnos tényleg nem fehérít. Van itthon nátrium-perkarbonát, amit a mosódióhoz ajánlanak. Tehetek belőle a mosószódás mosáshoz is?Ha igen, mennyit?

Illetve még két kérdés:

Mikor érdemes a mosószódát és mikor a mosódiót használni? A mosódió hány fokon mos hatákonyan?

Előre is köszönöm a választ!

Vera

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Szóda, dió, mire jó?

Szia Vera!

Természetesen tehetsz nátrium-perkarbonátot a mosószódához. Sőt, önmagában is moshatsz vele, főleg ha nagyon foltos, vagy elszürkült ruhákat akarsz rendbe tenni. Áztatáshoz is kiváló, ilyenkor meg is figyelheted, ahogy a víz pezseg a felszabaduló oxigéntől.

A mosódió az a mosószer, ami nagyon kímélő, védi a színeket, de nem bír el a komolyabb foltokkal. Amolyan "irodai ruha mosószer". Amíg irodában dolgoztam én is szinte csak mosódióval mostam, viszont mióta itthon vagyok a gyerkőccel, áttértem a mosószódára. Ez sokkal jobb a koszosabb ruhákhoz, viszont cserébe nem kíméli annyira a szövetet, színeket. "Játszós" ruhákhoz viszont tökéletes!

A mosódiót általában 40-50 fokon használtam a ruhák jellegéből adódóan, Nyilván magasabb hőfokon azért jobban mos, ilyenkor több saponin oldódik ki a dióból.

Sok sikert az öko-mosáshoz!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Inkább színes, vagy fehér ruhákhoz?

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.

Az alábbi két vélemény számomra nem egyértelmű:

 „A mosószódát általában inkább színes ruhákhoz ajánlják.”

„Elsősorban fehér és világos ruhák mosásához ajánlom.”

Mihez való inkább, színes, vagy fehér ruhákhoz?

 

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Mire jó a mosószóda?

Szia Gábor!

Igazából szinte mindenhez jó, mindjárt elmagyarázom részletesen!

A mosószódának elég jó a mosóereje, szépen ki lehet vele mosni a legtöbb foltot is, viszont nem fehérít. Aki folyamatosan mosószódával mossa a fehér ruháit és nem tudja őket napon szárítani, számíthat rá, hogy idővel szürkülni fognak, ez tény.

Mivel nem fehérít, lehet vele színes ruhákat is mosni. Viszont azt azért tudni kell, hogy nem is a legszínkímélőbb mosószerek egyike. Gyengébb minőségű vagy nagyon élénk színű ruhák egy idő után veszíthetnek a színükből.

Amit én tapasztaltam, hogy nagyon jó általános használatra: ezzel mosom a gyerekruhákat, a mi mindennapi ruháinkat. Nem mosom vele azokat a fehéreket, amiket szép fehéren szeretnék tartani és nem mosom vele finomabb, nagyon színes ruháinkat. A fehérekhez az oxigénes fehérítőt szoktam, a kímélendő textilekhez pedig a Sodasan folyékony szerét, vagy mosódiót.

A mosószóda verhetetlen előnye, hogy jól mos, és nagyon olcsó. Extrákat viszont nem lehet től várni.

Érthetőbb így már?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Szia Mártu!Köszönöm a

Szia Mártu!

Köszönöm a választ! :-)

Értékelés: Nincs
spocsolya képe

Sziasztok, egy pozitív

Sziasztok, egy pozitív tapasztalatot szeretnék veletek megosztani a mosószódával kapcsolatban. Kicsi fiam filccel! kiszínezte a bézs színű szőnyegünket kékre. Először sokkot kaptam. Utána nem is tudom honnan bevillant AZ ötlet: mosószóda. Rászórtam, mintha hintőpor lenne, és neki estem vizes ruhával. Először egy kék maszat lett az egész - ekkor újra kaptam egy sokkot, de hamar átment, és helyébe lépett a szódába vetett hitem. Tovább dörzsölgettem, és elkezdett fakulni, végül eltűnt! Nyoma sincs.
Én nagyon szeretem a mosószódát, használom mosáshoz, mosogatógépbe, kádsúrolásra, és amiben nagyon bizonyított: olajos+poros konyhaszekrényem tetejét egy törléssel ragyogó tisztává varázsolta.

Remélem, segítettem valakinek :)
Bogi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 szavazat)

mosószóda a mosogatógépbe?

Sziasztok,

Tegnap kifogyott a mosogatogepbe valo kapszula, es annyi cuccunk volt, nem volt erom nekiallni mosogatni. Sajnos a rendelt Sodasanos csak jovo hetvegen jut ki hozzank.

Spontan otletbol raktam a kapszula helyere mososzodat. Egy evokanallal a kapszulatarto tartalyba. 

Az edenyek, tanyerok tisztak lettek, sajnos az uvegpoharak nem lettek szepek, amolyan vekony retegben feher "por" volt rajta, azokat at kellett meg egyszer torolni. 

Szerintetek nagy hulyeseget csinaltam, vagy lehet igy is hasznalni a szodat? 

Koszonom,

BJAB

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Mosószóda a mosogatógépbe

Miért lenne hülyeség? Inkább kreatív ötlet! Hiszen így tulajdonképpen egy lúgos oldatot kapsz, ami zsíroldó, tisztító hatású. Hány fokra tetted a gépet? A mosószóda ugyanis nekem elég nehezen szokott oldódni, lehet hogy ennek is köszönhetőek a fehér foltok. Esetleg egy kis ecet az öblítőrekeszbe segíthet eltávolítani a maradványokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sziasztok! Én most kezdem "bionómosítani" magam

Sziasztok!

Én most kezdem "bionómosítani" magam, és persze a háztartást :) A kérdésem a mosással kapcsolatban a következő: mi a különbség a mosószóda és a szódabikarbóna mosószerként való alkalmazása között? Melyik jobb, és melyik milyen ruhákhoz jobb?

Köszi, Judit

Értékelés: Nincs
Mártu képe

mosószóda kontra szódabikarbóna

A mosószódát általában inkább színes ruhákhoz ajánlják. Én használom is mosódió mellé, elégedett vagyok vele. Esetleg előfordulhat olyan, hogy az érzékenyebb (rosszabb minőségű) anyagok színét hosszú távon fakíthatja, valaki ezért az ilyen ruhákhoz kizárólag mosódiót, vagy színkímélő folyékony mosószert használ. A mosószódánál ügyelj arra, hogy mindig oldd fel egy kis meleg vízben mielőtt a rekeszbe töltöd, mert nem mindig tud maradéktalanul feloldódni mosás közben, és fehér foltok maradhatnak a ruhákon.

A szódabikarbónának fehérítő hatása van, ezért ezt fehér ruhákhoz szokták használni. Én magam még nem próbáltam, én a fehérekhez nátrium-perkarbonátot adok.

Értékelés: Nincs

Nagyon köszönöm

Kedves Mártu! Nagyon köszönöm !

Értékelés: Nincs

Megmenekült konyharuhák!

Már kidobásra szántam őket,mikor felfedeztem a mosószódát és adtam egy utolsó esélyt a konyharuháimnak.Beáztattam őket és annyi koszt kiszedett,hogy hihetetlen!Pedig azelőtt is próbálkoztam különféle  agyon reklámozott termékekkelangry_smile.gif!Egyszóval szuper!!Biztosan mosni is kipróbálom majd!                          Zsuzsi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Bevált, mint mindig

tisztításhoz, mosáshoz, takarításhoz. Jó, hogy lehet kapni itt is! Annyi megjegyzés, hogy sajnos a papírzacskó kicsit gyenge, szállításkor több helyen is kirepedt, és ellepte a dobozt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kakis body-k

Sziasztok!

Nemrég született meg a kislányom és most jutottunk el oda, hogy az emésztése nagyon is jól működik, sajnos néha átázik a pelus és bizony foltok keletkeznek. Mivel nem szeretném, hogy vegyszerekkel érintkezzen a bőre. Sima mosódióval nem jön ki, még 60 fokon sem :( keresek valami vegyszermentes megoldást.  Mosószódával vagy a Sodasan folteltávolítóval kijönnek ezek a foltok?

előre is köszönöm a válaszod

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Mártu képe

babakaki :-)

Gratulálok a picihez! :-) Az én praktikám az, hogy ha kakis lett a ruha rögtön kiöblítem ill. bedörzsölöm mosószappannal (ha nem tudom azonnal, akkor csak bedobom egy kis vízbe). Mosódióval is mosószódával mosom utána 60 fokon, minden kijön. Mosható pelenkát használunk, ezzel is ugyanígy járok el, nem foltosak, pedig kapnak-hideget meleget. (Egyébként a jól megválasztott mosható pelunál sokkal ritkább a kifolyás, én sem hittem el először, de így van.)

Tapasztalatom szerint önmagában a mosószóda és a mosódió nem hoz ki minden foltot. Ezzel most szembesültem hétvégén, most próbáltam először a Sodasant. A folyékony Sensitiv mosószer patyolattisztára mosta mindent áztatás nélkül a kúszó-mászó kislányom rózsaszín kantáros nadrágját. (Ezt eddig csak a mosószappanos előkezeléssel sikerült elérnem.) A folttisztító pedig kiszedte a párom nadrágjából az 1 napos nyomtató tintafoltot.

Remélem sikerül megtalálni az ideális megoldást, ha segíthetek még valamiben, írj bátran!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Csak ezzel...

...lehet mosni?Hatékony?

Értékelés: Nincs
Betty képe

Mosószóda hatékonysága

Igen, hatékony önmagában is. Elsősorban fehér és világos ruhák mosásához ajánlom. Ha csak ezzel fogsz mosni, akkor 4-5 kiló ruhához 2-3 evőkanálnyit is hozzátehetsz. Ha más mosószert is használsz (mosódió, Sodasan mosószer), akkor elég 1 evőkanálnyi is. Ha plusz fehérítő hatást szeretnél elérni, akkor 1 evőkanálnyi fehérítőszert is érdemes mellé adagolni. Makacs foltokra ez a folteltávolító nagyon tuti.

A színes, és a fekete ruhákhoz azonban nem ajánlott csak ezt használni, ugyanis hosszabb távon fakíthatja a színüket, ha túl nagy mennyiségben használod. Én a sötét ruháimhoz csak egy csapott evőkanálnyit teszek a gépbe, és mellé a leírtak szerint használom a folyékony vagy a por mosószert.

Hamarosan bővül a tisztítószer paletta, és nagyobb választék lesz mosószerekből is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

mosószóda feloldás nélkül?

Szia Betty!

Már jó pár hete megrendeltem a mosószódát és a Sodasant is - babának valót is - de csak most kezdem használni. Jól értem, hogy Te csak a mosógépbe teszed a szódát, nem is oldod fel előtte? Ez így elég egyszerűen hangzik :)  Ha viszont sodasan nélkül mosok, gondolom, ajánlatos lenne a várható fehér foltok miatt feloldani és így a rekeszbe önteni, igaz?

Köszönöm a segítséged. Kata 

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Mosószóda feloldva, vagy nem feloldva...

Szia Kata!

Nekem csak feloldva működik, de próbáld ki nyugodtan nem feloldva is. Lehet, hogy függ a mosógép fajtájától is az eredmény. Nagy baj nem lesz, maximum átmosod őket még egyszer, ha fehér foltokat hagy a mosószóda.

Értékelés: Nincs

Ecettel lehet-e keverni

Azt szeretném megkérdezni, hogy ecettel lehet-e keverni, ha azt szeretném, hogy ne csak tisztítson, de fertőtlenítsen is?

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Ecet és mosószóda

Nincs értelme keverni, mert ha mosószódát vízben oldasz, egy lúgos folyadékot kapsz, emiatt tisztít. Az ecet pedig savas. Egymás után cészerű őket alkalmazni, nem keverve.

Mire szeretnéd használni? Felmosáshoz, mosáshoz?

A mosószódához tehetsz teafa, levendula vagy citrom illóolajat, ha egyúttal fertőtleníteni is szeretnél.  Mosásnál úgy lehet megoldani, hogy mosószódával mosol, ecettel öblítesz

Értékelés: Nincs

Ecet és mosószóda mosáshoz

Bocsánat, hogy belekérdezek: ez teljesen logikus, épp ezért gondolkodtam el, hogy mosás közben a ruhákhoz adagolt mosószóda és az öblítősrekeszbe öntött ecet vajon nem ugyanígy tesznek egymással? Gondolom a mosógép sem annyira "intelligens", hogy egymás után használja őket, tehát az öblítőtartályból már mosás elején is csurog az ecet. Tehát elég lenne csak az egyiket használni mosáshoz is?

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Mosógép működése

Szerencsére a mosógépek elég intelligensek ehhez, a mosószert a mosáskor, az öblítőszert (ecetet) öblítéskor adagolják a ruhákhoz, így azok nem keverednek.

Értékelés: Nincs

mosószoda és illóolaj

Igen, valahol sejtettem, hogy hülyeséget kérdezek. :)

Elsősorban konyhai és fürdőszobai felületek (konyhapult, mosogató, fürdőkád, mosdókagyló) tisztításához és fertőtlenítéséhez keresek valamit. A boltokban találtam klórmentes szert ami tisztít és fertőtlenít is, de tele vannak szörnyen erős illatanyagokkal amik irritálnak, és ráadásul a benzalkónium-kloridban (amire a klórt lecserélték) sem vagyok biztos, hogy nem káros-e belélegezve is akár... és akkor most még csak a saját személyes szempontjaimról beszéltem.

Az ecet nagyon jó szer, de annak is erős a szaga... bár lehet, hogy nem töményen kellene használnom... ? Nem vagyok tisztában a használatának módjaival.

Itt a boltban található tisztító-fertőtlenítő szerek is szimpatikusak (kifejezetten a probiotikus tisztítószer), de nem tudom melyik a leggazdaságosabb anyagilag.

Az illóolaj jó ötletnek tűnik. Mennyi mosószodához mennyi illóolajat tegyek? Ez esetben nem kell higítani ugye?

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Mosószóda és fertőtlenítés

Egyáltalán nem kérdeztél hülyeséget!  Őszintén szólva ecetet nem használok felülettisztításhoz, csak mosáshoz, így soha nem néztem utána, hogy mi az a koncentráció, ami már jó fertőtlenítő hatású. Van valami speciális okod (betegség, háziállat stb.), hogy komolyabban vedd a fertőtlenítés kérdést, vagy csak egyszerűen így szereted, megszokás?

A mosószóda leírásánál fenn van, hogy milyen oldatot érdemes készíteni felület-ttisztításhoz. Ebbe az oldatba nyugodtan tegyél kb. 5-10 csepp illóolajat (Medinatural teafa vagy citrom a legjobb). A leöblített felületet ha áttörlöd egy kis löttyintésnyi ecettel a rongyra, szerintem okés, én legalábbis így csinálnám. Akik ecetet használnak azt mondják hamar elillan a szaga, én megmondom őszintén nem szeretem, de valaki esküszik rá.

Az eMC kiváló, és gazdaságos, mert nem kell belőle sok, én felmosni szeretek vele. Valószínűleg a legolcsóbb a mosószóda és ecet kombináció. De kipróbálhatod ezt is, alkohol és ecet tartalmú felülettisztító.

Értékelés: Nincs

Fertőtlenítés

Elnézést, hogy csak most válaszolok!!!
Köszönöm a segítséget Mártu!

Nem tudom honnan jön ez a fertőtlenítés dolog nálam, talán onnan, hogy időnként előjön ilyen-olyan nyavalya nálam (az ok néha kinyomozhatatlan). Úgy jó a közérzetemnek is, ha egy-két felületet néha lefertőtlenítek, az albérleti lakótársaim miatt is... néha még a közös használatú kilincseket és a villanykapcsolókat is át szoktam törölni ecettel (pl a wc-ben ahol nincsen kézmosó). Ha otthon vagyok, akkor meg megint csak ez van, mindenhol van olyan ember, akit nem érdekli, hogy amennyire lehetséges tisztán hagyja maga után a dolgokat...

Az ecet a lehető legjobb vízkőoldó, amivel valaha is találkoztam!!! :) Újjá varázsolta a mosdókagylónkat, rá sem lehet ismerni. :)
A mosószóda és a szódabikarbóna pedig csodálatos fehérítők és tisztítók, nagyon jó velük takarítani!
Most ki fogom próbálni ecet helyett a Sodasan fürdőszoba tisztítót, mert az ecet erős szaga kicsit irritál (ha sok a vízkő, akkor egy ideig sajnos súrolni kell az ecettel) és ha beválik, akkor az ecetet meghagyom a nagyon makacs vízköveknek. :)

Értékelés: Nincs
Mártu képe

Takarítás egyszerűen és olcsón

Így már értem! Örülök, hogy beváltak ezek az egyszerű szerek a takarításhoz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel
  EVP kódom: