FoodDetective ételintolerancia teszt 1

25.990Ft
4.555555
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (27 szavazat)
 • Termékleírás
 • Adagolás / Alkalmazás

FoodDetective ételintolerancia teszt

Az ételintolerancia tünetei:

 • Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz:
 • Emésztési zavarok - puffadás, szelek, hasmenés, székrekedés
 • Bőrelváltozások - pattanások, akne, kiütések
 • Ismétlődő fejfájás – migrén
 • Alvászavarok - álmatlanság
 • Izületi fájdalmak
 • Súlyproblémák - hízás/fogyás

Egyidejűleg többféle panasz is jelentkezhet.

A tünetek gyakran látszólag minden előzmény, ok nélkül jelentkeznek. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.

Az ételintolerancia diagnózisa a szervezetünk általa „nem-kedvelt” élelmiszerek fehérjéivel szemben termelődött IgG molekulák (ételfehérje-specifikus immun-gamma globulinok) kimutatásán alapul. A Bionom áruházban már beszerezhető FoodDetective teszt segítségével egy csepp ujjbegyvérből kevesebb, mint háromnegyed óra alatt kimutatható egyidejűleg 46 ételféleség, illetve ételkeverékkel szemben kifejlődött ételintolerancia. A teszt már másfél-két éves gyermekeknél is elvégezhető.

Mihez kezdjünk a teszteredményekkel?

A legtöbb ember tüneteinek egy hónapon belüli enyhüléséről számol be azután, hogy elhagyta azokat az ételeket, melyek  pozitív reakciót mutattak tesztünkben. A FoodDetective™-vel kapott eredmények alapján egyszerűen változtathat étkezési szokásain.

A legegyszerűbb megoldás, ha minden pozitív reakciót adó élelmiszert  elhagyunk legalább 3 hónapra, a reakció erősségétől függetlenül.

Amennyiben azonban egyszerre sok pozitív eredményt kapott, úgy érezheti, hogy az összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne. Ez esetben a következőképpen könnyíthet a váltáson:

 • Tartózkodjon azoktól  az élelmiszerektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak.
 • Váltogassa forgóban a gyenge jelet adókat.

A forgó azt jelenti, hogy 4 naponta egyszer egyen csak belőlük. Ha mondjuk a búzát kell forgóban fogyasztania, akkor például

1. nap búzakenyér legyen,
2. nap zab süti.
3. nap kukoricakenyér,
4 nap rizskenyér,
5. nap ismét búzalisztből készült kenyér vagy tészta és így tovább.

Előfordulhat, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érzi magát. Ilyenkor érdemes kitartani az új diéta mellett.

Fontos további szempont, hogy étrendje továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltja fel. Erre vonatkozóan célszerű dietetikus szakembertől tanácsot kérni. Számos ötletet honlapunkon is talál.

A FoodDetective teszt elvégzése

Csak néhány egyszerű művelet...

hasznalati-utasitas-stepbystep

A teszt elvégzését bemutató részletes leírás a tesztdobozban található.

A FoodDetective teszt kiértékelése

A FoodDetective™ teszt utolsó lépését követően a reakciótálcán lévő köröcskék némelyike kék színű válik. A teszt készletben található nyomtatott kiértékelő minta segítségével azonnal meghatározható, hogy melyik étel, illetve ételcsoport (mix) okozhatta az ételintoleranciát.

Mire figyeljünk a teszt értékelésekor?

Mielőtt leolvassa az eredményt, győződjön meg arról, hogy a reakció valóban értékelhető-e!

 1. Az eredmény akkor értékelhető, ha a reakciótálcán a 48-as köröcske (pozitív kontrol) sötétkék, a 47-es köröcske (negatív kontrol) pedig fehér.
 2. Ha nem így van, az azt jelenti, hogy a reakció nem megfelelően ment végbe, ezért a kapott eredmény nem értékelhető.

A tálcán megjelenő elszíneződött köröcskéket vesse össze a leírásban található nyomtatott ábrával és olvassa le az eredményt.

Három különböző reakciót kaphat:

 1. A  erős pozitív reakciót jelez. Zárja ki az étrendjéből legalább 3 hónapra.
 2. A  gyenge pozitív reakciót jelez. Váltogassa más élelmiszerekkel és / vagy csak 4 naponta egyszer fogyassza.
 3. A  negatív reakciót jelez. Ez az jelenti, hogy a teszt nem mutatott ki antitestet az adott élelmiszer ellen. Az élelmiszert továbbra is biztonsággal fogyaszthatja.

Amennyiben a reakció értékelhető, és pozitív eredményt kapott, további segítséget talál a következő menüpont alatt.(Mellékletben található)

Ha azonban értékelhető reakció után minden kör fehér marad, ez negatív eredményt jelent.

Mit jelent, ha a teszt eredménye negatív?

 1. Az Önnek gondot okozó élelmiszer nem szerepel a FoodDetective-vel kimutatható 54 élelmiszer között. Konzultáljon orvosával, mert lehet, hogy más élelmiszerek ezzel szemben kiváltanak önnél fokozott IgG választ. Ennek megállapítása a Genarrayt® Microarray rendszer segítségével lehetséges.
 2. Tüneteit nem élelmiszer intolerancia okozza, így további. más irányú kivizsgálásra van szüksége.

A FoodDetectiv által kimutatható élelmiszerek, alapanyagok:

almaföldieperrák és kagyló-mix
bárányhúsgluténrizs
brazildiógombarozs
brokkoligrapefrutsárgarépa
burgonyagyömbérsertéshús
búzakakóbabszójabab
csirkehúskáposztatea
dinnyemixkesudiótehéntej
diókukoricateljestojás
durumbuzamandulatonhal
édesvizi halmixmarhahúsuborka
élesztőnarancs és citromzab
fehérhalmixolajbogyózeller
feketeribizlipaprikamixzöldségmix
fokhagymaparadicsom 
földimogyorópóréhagyma 

Allergia vagy intolerancia?

Kedves bionom Csapat!

Már két alkalommal, 2008-ban és 2012-ben is negatív eredményt hozott az immunológián majd gasztroenterológián elvégzett cöliákiára vonatkozó vérvizsgálatom. Akkor ez megnyugatatott, de a sok sok tünet (pl. nagyon nagy vashiány, jó étvágy ellenére sem tudok hízni) továbbra is fennállt. Azóta kicsit okosodtam a témában, és most már tényleg nagyon szeretnék a végére járni. A kérdésem az lenne, hogy a két korábbi vérvizsgálat elegendő, h a cöliákiát kizárhassuk?

Előre is köszönöm a válaszotokat!

Kingus

 

Értékelés: Nincs

Cöliákia- nem cöliákia

Szia Kingus! 

Gondolom, szöveti transzglutamináz ell. antitesteket vizsgálatak, IgA számolással, meg talán EMA-t is. Jól gondolom?

A cöliákia akár az évek során is kialakulhat, így gyanú, főként családi ágon való előfordulás esetén akár érdemes lehet újra szűretni, de vashiányt, hízási "képtelenséget" más egyéb is okozhat, például a SIBO, más néven kontaminált vékonybél szindróma, aminek sok tünete egyezik a cöliákiáéval. Nem írtad, hogy pontosan milyen panaszaid vannak a vashiányon és a soványságon kívül, valamint azt sem, hogy cöliákián kívül még miket vizsgáltak. A SIBO általában a panaszok, tünetek és laktulóz-terheléses kilégzési teszt által diagnosztizálható, szintúgy gasztroenterológián, de ilyenkor célszerű megcsináltatni a teljes kilégzési "sorozatot", vagyis a laktóz, a laktulóz és a fruktóz terhelést is. Ez természetesen három különböző alkalom, de a vizsgálatokra való felkészülés (diéta, ezt az orvos vagy az asszisztens elmondja előtte) nagyon hasonló.

A cöliákiával megegyező tüneteket hoz a nem cöliákiás gluténérzékenység is, ám ez nem kell, hogy vashiánnyal járjon. Kérlek, ezzel kapcsolatosan ezt a cikket olvasd el!

Amennyiben a cöliákiára vonatkozó vérvizsgálatok nem adnak egyértelmű eredményt, vagy épp nem egyeznek a gasztroszkóp során vett szövetminta képével, továbbá ha a családban előfordul cöliákia vagy egyéb társuló autoimmun betegség (ezekről is olvashatsz a linkelt cikkben), akkor megfontolandó a genetikai vizsgálat (HLA tipizálás). Ezt szájnyálkahártya-törletből végzik, de van lehetőség vérből is vizsgáltatni. A vizsgálattal azt nézik, hogy az illető rendelkezik e a cöliákiára fogékonnyá tevő genetikai kombinációk valamelyikét, ugyanis ezek jelenléte nélkül a cöliákia sem alakulhat ki. A cöliákia csupán megfelelő genetikai fogékonyság esetén alakul, alakulhat ki, leginkább a HLA DR3-DQ2 vagy DR4-DQ8 haplotípus hordozása mellett. Ha a fogékonyságért felelős génkombinációk egyikét sem hordozza a vizsgált személy, akkor élete során egész biztos, hogy nem alakulhat ki nála a cöliákia. Tehát erre jó a genetikai vizsgálat, bizonyos esetekben teljes megnyugvást adhat, és feleslegessé teheti az újra- és újra történő vérvizsgálatokat. Ám ez a vizsgálat egyelőre nem állami támogatott, és eléggé drága is, hozzávetőlegesen 20ezer forint környékén mozog.

Remélem tudtam neked segíteni!

Szép napot és jó egészséget kívánok! 

Értékelés: Nincs

fooddetective teszteredmény

Sziasztok!

Nem tudom linkelhetek-e képet, de egy próbát gondoltam megér, mert eléggé bizonytalan vagyok. Itt a teszteredményem ( https://www.kephost.com/images/2017/04/20/20170419_211046.jpg ) és nem tudom eldönteni, hogy a zabnál az a körvonal végülis érzékenységet jelent-e, vagy sem (mert elég vastag). Illetve hogy ezeket az enyhe érzékenységet mutató ételeket (pl. hüvelyesek, mogyoró, paprika, stb.) mennyire vegyem komolyan annak fényében, hogy rengeteg dolognál kimutatta az intolarenciát? És húst sem eszek, elég sok minden kiesik :)

Sajnos már egy éve IBS-szel és pánikbetegséggel küzdök, mostmár tényleg kbírhatatlan szintre jutottak el, tehát nagyon remélem hogy segíteni fog rajtam a diéta, ha nehéz is lesz :) Nemrég két hétre elhagytam a glutént, aztán 3 napja újra elkezdtem, ma pedig borzalmasan éreztem magam egész nap (hányinger, fejfájás, remegés, szédülés, hasfájás) aztán este kimutatta a teszt a gluténérzékenységet. Így mindenképp véglegesen ki fogom iktatni az étrendemből, csak gasztróra 05.19-re kaptam időpontot, és tudom hogy a diéta hamisíthat az eredményen, de én nem szeretném kínozni magam tovább :( Esetleg azt lehet tudni hogy az utolsó gluténes dolog fogyasztása után még mennyi idővel mutatható ki az érzékenység?

Előre is köszönöm szépen!! Nagyon sokat segített a teszt!

Értékelés: Nincs

Tesztek...

Azt semmiképpen ne tedd, hogy az időpontodig gluténmentes diétát tartasz, mert hamis eredményt adhat az akkor készített teszt. Mindenképpen ajánlott lenne egy cöliákia szűrésre is elmenned, ha a glutén ennyire érzékenyít.

Utána diétázz! Jó hír, hogy egy ismert ideggyógyász azt mondta, hogy a helyes táplálkozással nagyon sokat javíthatunk az idegrendszerünk állapotán. (Depresszió, pánikbajok!)

Értékelés: Nincs

Teszt eredmeny nem ertese

Sziasztok,

a kisfiamnak pozitiv reakcio jott ki buzara es glutenra, viszont rozsra es zabra (ami gluten tartalmu), nem pozitiv. A reakcio enyhe. Most akkor ez azt jelenti, hogy Pl ehet nutellas kenyeret, csak az glutenmentes legyen? Illetve pl. rozskenyeret (gluten!?) Azaz keves glutent ehet? 

Tojas is enyhen pozitiv, erdemes tovabb menni, hogy feherje vagy sargaja?

Az intolerancia egy jelzes, hogy ezeket ne egye, mert allergiava fajulhat?

Erdemes-e szakorvosi etelallergia vizsgalatot csinaltatni? (foleg a glutenos dolog miatt).

Koszonom, Juli

Értékelés: Nincs
Bionom.hu - Meli képe

Étel intolerancia teszt

Szia! 

Én kerülnék minden gluténtartalmú ételt, mert tényleg allergiává fajulhat, és sokszor nincs is sokáig tünete. Amikor viszont van, akkor már lehet, hogy nagyobb a baj. Könnyebb még most megelőzni, mint utána helyreállítani. Előfordul egyébként, hogy a búzában lévő gluténra érzékenyen reagál valaki, a rozsra viszont nem. A zab elvileg gluténmentes, de a legtöbbször glutént is feldolgozó, csomagoló üzemben csomagolják, ezért nem számítjuk a feltétlenül gluténmentes gabonák közé. 

A tojásnak általában a fehérje szokott gondot okozni, és főleg akkor, ha tejterméket is fogyaszt az illető. Tejtermék fogyasztása nélkül általában nem alakul ki a tojásallergia, de nem érdemes kísérletezni szerintem. Igen, érdemes továbbmenni, hogy pontosan melyik része okozza az érzékenységet, mert teljesen tojásmentesen nagyon leszűkül az ételek tárháza. Hátha nem kellene teljesen elhagyni. 

Értékelés: Nincs

A tesztben Óvintezkedések alatt ez áll.

"A készlet minden humán eredetű komponense tesztelt és negatív eredményt adott HIV Ab-ra és HBsAg-ra, de potenciálisan fertőzőként kezelendő. Ez mit jelent PONTOSAN? Egyrészt nem világos mire utal a gyártó,vagyis mi a humán komponens,mert ilyet nem találtunk. Másrészt viszont ilyesztően hangzik. Értem én, hogy minden "vegyszer"gyártó bebiztosítja magát barmilyen negatív következmény esetére ("Rá volt írva"), de megdöbbentő és felháborító, hogy ez még akkor is megállja a helyét, ha a termék esetleg HIV-virust hordoz és fertőz...?  Ez az Óvintézkedés-pont és egyben morális attitűd jelentősen gyengíti bennünk a szándékot hogy vásároljunk-e belőle a család többi tagjának is.

Értékelés: Nincs

Az óvintézkedésekről....

Megkérdeztem a gyártót a kritikus részről és a szó szerinti válasza ez:
"Minden laboratóriumban dolgozó asszisztens ill. egészségügyi dolgozó ismeri ezt a mondatot ugyanis minden reagens gyártó cégnek kötelező beírnia a használati utasításába ezt a mondatot, pl. különben a termék nem kaphatná meg a CE jelzést, nem kerülhetne piacra. Ennek oka pedig az, hogy a biológia, az orvostudomány nem olyan mint a determinisztikus matematika, azaz egy egyetlenrendszerrel vagy bármi módszer megoldásával egyértelmű, pontos eredményt lehetne kapni. Itt különböző szintű valószínűségekről van szó. Lefordítva: a tesztben használt fehérje alapú reagenseket a mai modern módszerekkel ellenőrizték, hogy fertőzöttek-e az említett kórokozókkal, s minden eredmény negatívnak adódott azaz az ilyen betegségekkel történő fertőzés valószínűsége rendkívül kicsi. Ennek ellenére – mivel nem létezik olyan módszer, amivel 100%-ban ki lehetne zárni ezeket – nem tanácsolt a reagenseket megkóstolni, használatuk közben nem tanácsos őket olyan helyre önteni, ahol étkezünk, vagy ahova edényeket helyezünk, használat után alaposan kezet kell mosni, ha kicsöppen fertőtlenítő kendővel le tanácsos törölni. Azaz fokozottan be kell tartani a higiénés előírásokat. Ugyanúgy, ahogy a piacon vásárolt zöldséget hámozás/előkészítés után le kell mosni – és a földdel szennyezett kezünket is megmosni szükséges, vagy ugyanúgy, ahogy a boltban vásárolt nyers hús feldolgozása után kezet kell mosni."

Nekem ez így teljesen elfogadható, remélem neked is megnyugtató.

Értékelés: Nincs

Food Detective teszt eredménye

Sziasztok!

A teszt tehéntejre mutatott közepes érzékenységet. Laktózmentes tejfölt és joghurtot ehetek? Vagy a tehéntej intolerancia nem csak a laktózérzékenységet jelenti? 

Előre is köszönöm a segítséget.

Értékelés: Nincs

Mit tegyünk ételintolerancia esetében?

Szia rakkoktél!

Kérlek olvasd végig Allergia blogsorozat összes részét, melyben választ kaphatsz a kérdésedre.

Értékelés: Nincs
Tulipiros képe

FoddDetective előtti bűnözésről

szeretnék én is kérdezni. Ekcémám miatt kezdtem glutén, tej és tojás mentes étkezésbe. Lépésről-lépésre először a tejet, majd a glutént iktattam ki, végül a cukrot. Mikor a cukor is ment, akkor durvult el az ekcémám, a karomon, nyakamon szinte nem volt bőr! Már aludni sem bírtam, férjem és anyukám rábeszélt, hogy kenjem be magam szteroiddal, az "rendbe tette".  Közben megbetegedtem (anyum szerint ezért jött ki ennyire az ekcéma, mert gyerekkoromban csak akkor jött elő, mielőtt megbetegedtem). Beteg vagyok kb. 4 hete, a torokfájás miatt fokhagymáspirítós kívántam, gondoltam visszaveztem a glutént (tönköly). Kb. 3 nap ettem glutént. Éjjel nem bírtam aludni, úgy égett a bőröm. A gluténtól/búzástól lehet? Nem tudom, nem vagyok biztos benne, ezért is szeretném megcsinálni a tesztet, hogy tudjam, mit ne egyek. De nem akarok előtte 2 hétig glutént enni, mert félek, megint égni fog a bőröm, már nem bírom, házisárkánnyá válok tőle, és elmegy minden életkedvem! Mit mondtok, mennyit kell, és kell-e bűnözni?

(Az ekcémára még a zuhanyszűrőt próbálnám ki, mert a tiszta víztől (csapvíz) is ég a kezem, főleg a melegtől)

Értékelés: Nincs
Henn Mónika képe

Hát bizony a Food Detective teszt előtt érdemes bebűnözni,

ha biztosra akarsz menni... Picit lejjebb olvasható ezzel kapcsolatban Detti válasza

Úgy gondolom, érdemes pontosítani a lehetséges okokat, mert a kellemetlen bőrtünetek mögött számos ok bújhat meg.

A teszt szerintem mindenképpen jó ötlet.

Kozmetikumaid, tisztítószereid gondolom mind tiszta, vegyszermentes termék. Hogy külsőleg kinek-mi válik be, ez nagyon változó, kinek a házi sheás kencék, kinek a Stadelmann balzsamosszuhar olaja, van aki pedig a  jeges kristályvirágkrémekre esküszik (intenzív, testápoló, arckrém)

A lelki okok is rengeteget számítanak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)
Tulipiros képe

Ekcéma és negatív Food Detective

Sziasztok!

Megcsináltam, azt hittem végre meglesz a megoldás, elmúlik az ekcémám. A teszt szinte teljesen negatív lett, tojásra és éleszőre hozott ki nagyon halvány kéket. A bűnözés alatt (2-3 nap után, kenyér és tej fofgyazstása) fölerősödött a korábban enyhült ekcémám, tehát valószínűleg élelmiszer okozza. Menjek orvosi allergia tesztre? Vagy mit csináljak? Midnenen kozmetikumom tiszta, probiotikumot, vitamint szedek.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Henn Mónika képe

Ekcéma háttere

Ha még nem végeztetél klasszikus allergia tesztet, akkor mindenképpen javaslom, hogy csináltasd meg, hiszen a Food Detective csak az intoleranciákat mutatja ki, a klasszikus ételallergiát nem.

Férgek, paraziták, illetve candida gombák túlszaporodása szintén okozhatnak ekcémát, érdemes lenne ezirányban is vizsgálódni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Ételintolerancia

Sziasztok!

Elvégeztem otthon a FoodDetective tesztet, és az eredmény: közepesen erős a búzára, illetve gyengén (még éppen láthatóan) a kukoricára, kesudióra, földimogyoróra, teljes tojásra és zabra. Gluténre nem mutatott semmit.

Azért végeztem el a tesztet, mert egy ideje már, de az utóbbi időben felerősödve az állam két oldalán és a nyakamon egyre több kiütés jelent meg.

Kérdésem, hogy mivel a búza volt a legerősebb a teszteredményben, szükséges-e teljesen elhagyni, illetve a megfelelő étkezés kialakításához kihez érdemes fordulni, tudtok-e ebben segíteni? Érdemes lehet elkezdeni szedni a Garden of Life R... E... W... kapszuláját (tudom, itt nem kapható, csak a márka más termékei).

Köszönettel:

Mami1

Értékelés: Nincs

Ételintoleranciák esetén

Szia Mami1!

Búza érzékenységről és enzimekről kérlek olvasd el Betty lentebbi válaszát itt, a többi hozzászólást is érdemes átböngészni.

Vali Allergia blogsorozatának 1-2-3. részét (blogok végén mindig linkelve van a következő rész) és Ételérzékenység, szivárgó bélszindróma összefoglalót is olvasd el.

Szeretettel ajánlom az ingyenes terméktanácsadást és ingyenes arcdiagnosztikát ahol a kolláganők segíthetnek a személyre szabott termékek kiválasztásában is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

pozitív teszt

Sziasztok!

Pozitív lett közepesen a tesztem búzára élesztőre kukoricára és tehéntejere. Gluténra nem. Egy hozzászólásban olvastam, hogy a búza, kukorica, élesztő hasnyálmirigy problémára utal, és enzimeket kell szedni étkezésekhez. Kérdésem, hogy ez egy életre szól, vagy változhat?

Élesztő a kenyereken, sütiken  kívül miben van?

Ha tehéntejet mutatott ki, akkor lehet enni kecskesajtot pl.? 

Köszönöm a választ előre is.

Szép napokat!

Értékelés: Nincs

intolerancia teszt

Szia! Amit most tehetsz: elkerülöd pár hónapra azokat az ételeket, melyekre pozitív lett a teszt (egyébként az ellenanyagok kb. fél év alatt ürülnek ki teljesen). E közben támogatnod kellene az emésztőrendszeredet:

- Enzymix, bélflóra helyreállító termékek, Ezerjófű emésztést segítő tinktúra

- Rostokban gazdag élelmiszerek és kiegészítők: Prebiotikus rost koktél, útifűmaghéj

- Hasnyálmirigy támogatás: csicsóka sűrítmény, GanoUltra, fahéj

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Intolerancia

Köszönöm szépen a választ. Szeretném tudni az okokat is, hogy ne csak tüneti kezelés történjen, de nem tudom hova forduljak, mit csináljak. Írtam Galinának, de sajnos nem válaszolt. Tudnátok ebben segíteni?

Mivel ízületi fájdalmaim vannak régóta, gondoltam, hogy kipróbálnám a Zyflamendet. Mekkora adagot érdemes rendelnem? Kellhet a három havi adag hogy rendbejöjjön?

Még arra gondoltam, hogy a könnyebb epetisztítót megcsinálom, mert íriszdiagnosztikán, igaz jó pár évvel ezelőtt epepangást mutattak ki. Egy hozzászólásból azt olvastam ki, hogy ez is okozhatja a hasnyálmirigy alulműködést.:  "Azt, hogy kijött a búza érzékenység, azt mutatja, hogy nem glutén-re, hanem a búza más fehérjére érzékeny a páciens. A búzában lévő más fehérjék bontásához tripszin és kemotripszin szükséges, ez viszont a hasnyálmirigy termeli (vagy nem...). Itt a hasnyálmirigy probléma van valószínűleg (epe pangás, kevés gyomorsav, pilórus gyenge zárása, Oddi szfinkter spazmatikus állapota, hasnyálmirigy nehézfém terhelése, parazita fertőzés, stb.)."

Köszönöm:Viki

Értékelés: Nincs
Betty képe

Élelmiszerintolerancia gyökerei

Szia Viki!

Az ízületi gyulladás gyökere lehet az élelmiszerintolerancia, tehát előbb ezt kellene kezelni. Próbálj meg Lakat Böbének írni Galina ügyében  [lakatbobe kukac antalvali hu].

Mindenesetre a Zyflamendet nyugodtan elkezdheted szedni az előírt adagolásban (2x1), mert ha élelmiszerintoleranciád van, akkor nagy valószínűség szerint a bélrendszer is gyulladásban van. Érdemes volna még algákat is szedned, ugyanis segítenek lebontani az emésztetlen fehérjéket, amik a vérben keringenek. Sajnos ez a legtöbb élelmiszerintoleráns embernél előfordul.

És, persze alap a napi bélflóra regeneráló szedése!

A korábbi összefoglalót itt találod.

Értékelés: Nincs

Érdekes dolgok jöttek ki a Food detective nagy tesztnél!

Sziasztok!

Lehet, hogy meg fogtok kövezni, hogy leírom. Én ennek a tesztnek a drágább verzióját csináltattam meg, amihez vért vettek és kb. 10 nap múlva jött meg az eredménye. Azóta eléggé szkeptikus vagyok ezekkel kapcsolatban: kazeinre 135 jött ki (30 fölött pozitív), de bivalytej csak 3, ezzel az a problémám, hogy a bivalytejnek a legnagyobb a kazeintartalma. Gliadinnál hasonló furcsaságok jöttek ki. Ezen kívül egy csomó olyan dolgot is kimutatott, amit sohasem ettem.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Teszt elemzése

Kedves Manuéla! A tesztben a bivalytej ellenanyag nem a kazein érzékenységet nézi, hanem az egyéb fehérjéket. A gliadinnál is ugyanez a helyzet. A búza IgG szint nem a gliadint vizsgálja, hanem az egyéb búzafehérjéket.

Tehát nem értelmetlen a teszt, csak tudni kell azt, hogy melyik ellenanyag pontosan mit jelent. Üdv, Marianna

Értékelés: Nincs
Betty képe

Furcsaság vagy logika?

Kedves Manuéla!

Nyugi nem kövezünk meg, a szakember válaszából látni fogod, hogy mi az oka a számodra "fura" teszteredményeknek. Az ilyen tesztet érdemes szakemberrel kielemztetni, mert ő az, aki látja az összefüggéseket az eredményekből.

"Azt hogy kazeinre jött ki a magas és a bivaly tejre alig, csak logikusan gondolva lehet megválaszolni.
A tehén tej és bivaly tej kazein tartalma hasonlóan magas, ez csak egy dolog! Pl., a kecske tejben lévő kazein és a tehéntejben lévő kazein különbözik egymástól a szerkezetében! A kecsketejet sokkal kevésbé allergizál mint a tehéntej.  A benne lévő kazein sem olyan szerkezetű, mint a tehéntejben lévő. Mindig arra lesz érzékeny nagyon az ember, ha emésztési problémái vannak, amit gyakran fogyaszt. A bivaly tejet az ember nem iszik minden nap... A tehén tejet és ebből készült termékeket valószínűleg gyakran fogyasztotta a páciens.

Neki biztos, nem szabad tehén tej termékeket fogyasztani, mert valószínűleg kevés a gyomorsava is!"

Neked rendszeresen fogyasztanod kellene az Emóciót ill. itt írtunk róla részletesen, hogy mi a teendő intolerancia esetén.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Köszönöm a választ!

Köszönöm a választ!

Azért nem mentem el szakemberhez, mert úgysem tudnám ezt betartani, ez után csak pénzkidobás lenne. Nem eszem halon kívül más húst. Eszerint nem ehetnék tejterméket (juh és kecsketej is nagyon magas, holott nem szoktam ilyen terméket enni, inni), tojásfehérje is (tejjel és tojással szoktam a halon kívül pótolni az állati fehérjét.) Az értékelés szerint nem ehetek kukoricát, árpát, búzát, pohánkát, zabot, szilvát, paradicsomot, narancsot, babot, uborkát, borsót, édesburgonyát, szójababot(ezt legalább nem is szoktam enni:-) , napraforgómagot, mustármagot...jó néhány gyógy- és fűszernövényt (aloe vera pl. 98) és a határértékeket még le sem írtam. Azt hiszem boldogabb lennék, ha meg sem nézettem volna :-))) Az emóciót köszönöm megnézem és a cikket is elolvasom.

Értékelés: Nincs
Betty képe

Miért érdemes az okokat felkutatni?

Szia!

Elnézést, ha félreérthető voltam. Nem azért javasoltam a szakember felkeresését, hogy személyesen is közölje veled, hogy mit nem ehetsz, hanem segíteni fog abban, hogy a probléma gyökerét megtaláljátok, azt rendbehozzátok, és utána lehet enni, ha más nem forgódiétában a fent említett élelmiszereket. Hatvani Galina pont azt hangsúlyozza az előadásain, hogy nem az a cél, hogy minden olyan élelmiszert kiiktassunk örökre az étrendünkből, amire pozitív lett a teszt, hanem kezeljük az adott problémát, gyulladást, enzimhiányt stb. Aki ezt teszi az csak a tüneteket kezeli, és idővel eljut oda, hogy már mindenre intoleráns lesz. Nem a tüneteket kell kezelni, hanem az okakat kell(ene) megszűntetni, ezért kell egy tapasztalt szakember.

Persze lehet vele nem foglalkozni, de az biztos, hogy hosszú távon nem tesz jót, sajnos az immunrendszert teljesen bezavarja, ha emésztetlen fehérjék keringenek a vérben, ami idővel akár autoimmun betegségek kialakulásához is vezethet.

Félre ne érts, én nem rábeszélni akarlak, ezt a döntést neked kell meghoznod. Ha úgy érzed, hogy itt a vége, és többet nem foglalkozol ezzel a kérdéssel, én azt is elfogadom. Minden jót!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 szavazat)

tej érzékenység

Sziasztok!

Megcsináltam én is a tesztet. Tehéntejre közepes lett, tojásra és brazil dióra egy picit elszíneződött. 

Azért végeztem el a tesztet, mert az sztk-sat nem tudtam már kivárni. Március elején voltam gasztroenterológián, laktóz és glutén érzékenyéget néztek. Laktózra nem vagyok érzékeny :), a glutén vizsgálat eredményére pedig hónapokat kell várni.

Jól gondolom, hogy ha a teszt szerint a tehéntejre vagyok érzékeny, akkor mindenféle tejterméket mellőznöm kell? Pl. egy gramm vajat sem kenhetek a kenyérre, vagy nem ehetek meg egy túrórudit sem?

Köszi, Móni

Értékelés: Nincs
Henn Mónika képe

Intolerancia tejre

Igen, jól gondolod! Érdemes elolvasnod Betty korábbi írását, ebben minden benne van, amit tudnod kell, és ami segítheti a szervezetedet a regenerálódásban!

Értékelés: Nincs
Beucy képe

Teszt eredmény kiértékelve

Segítségedet, tanácsodat szeretném kérni.

Glutén és tejmentes diétát tartok évek óta. Gasztroenterológus diagnosztizált cöliakaiát+laktóz intoleranciát. Én tartom a diétát, viszont puffadok. Úgy döntöttem tejfehérjére is tartom a diétát, hátha emiatt puffadok. De mégis puffadok. Így jött ez a teszt ötlet, csakhogy nem bűnöztem előtte sem tejből sem gluténből, ennek ellenére a következő eredmények születtek. A teszt pozitív lett.

Gyenge:kukorica,gyömbér,élesztő

Közepes: búza (de ha tartom a diétát ezt hogy mutatja ki? Nem jó a diétám????

Erős: egész tojás

Most mit tegyek, tartsam a glutén és laktóz diétát vonjam ki a tojást és próbáljak meg visszacsempészni tejfehérjét pl.túró,sajt formájában? Vagy előbb tartsam a glutén+tejmentes diétát vonjam ki a tojást és így nézzem meg, hogy puffadok-e? Majd ezek után lassan terheljem vissza a túrót, sajtot?

Az a kérdésem, hogy mit tegyek a többi jelzéssel, amit a food detective kimutatott azokat az ételekt is vonjam ki az étrendből? GM tésztám eddig kukorica volt...nem is tudom mit tegyek. És kenyeret élesztő nélkül??omg_smile.gif

Fogyasztok: Emóciót, Supra Balance-t, D3-vitamint, Maca-port (endometriózisra), Zöld löttyi néha, Lapacho tea.

Köszönöm előre is válaszodat!

Szép napot! Üdv: Beucy

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty képe

Enzimprobléma és az okok feltárása

Kedves Beucy!

Elnézést, hogy később válaszolok a leveledre, de ez esetben szükségesnek láttam kikérni szakember tanácsát. Nálad a leírtak alapján elég összetett dologról van szó, és megvan az oka az állandó puffadásodnak is.

"Azt, hogy kijött a búza érzékenység, azt mutatja, hogy nem glutén-re, hanem a búza más fehérjére érzékeny a páciens. A búzában lévő más fehérjék bontásához tripszin és kemotripszin szükséges, ez viszont a hasnyálmirigy termeli (vagy nem...). Itt a hasnyálmirigy probléma van valószínűleg (epe pangás, kevés gyomorsav, pilórus gyenge zárása, Oddi szfinkter spazmatikus állapota, hasnyálmirigy nehézfém terhelése, parazita fertőzés, stb.).

Ugyanezért jött ki a kukoricára is az érzékenység, benne lévő fehérjék bontásához szintén a hasnyálmirigy enzimjei szükségesek.
A puffadás amiatt van, hogy a jó emésztéshez hiányoznak az enzimek! Élesztő érzékenység - szénhidrát bontási probléma (amiláz enzim - hasnyálmirigy enzim!). Hiába nem eszik glutén tartalmú élelmiszereket, a gluténmentes termékekben is van búza, amelyből eltávolítottak a glutént! Ezért jött ki a búza érzékenység.
Erős tojás érzékenység - gyomorsav hiány!!!!

Nem a szigorú diéta a megoldás, hanem az igazi okok feltárása! A glutén érzékenység, a laktóz érzékenység - ezek tünetek!!! Az okokat kell megkeresni!"

Mindenképpen javaslom a szakember felkeresését, illetve napi szinten az előírtak szerint szedned kellene az Enzymix-et étkezések előtt. Az Emóció és/vagy a Supra Balance is napi szinten használandó az esetedben, a zöld löttyit csakis étkezések között önmagában fogyaszd.

Ezen kívül különösen ajánlom neked az Egészség Medáloknak az új medálját, ami kimondottan emésztési, allergiás problémákra hat. Hamarosan kapható lesz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ételintolerancia

Sziasztok,

kisfiam 4 éves, és ekcémás. A megoldás  keresése közbe jutottunk el a food detective teszthez, ami gyenge tojás és közepes tej érzékenységet mutatott. Emiatt orvosi javaslatra most  3 hónap teljes tej diétát fogunk tartani, (és csökkentjük a tojást is az étrendjében) de szeretném közben

1. a bélflórája regenerálódását is megtámogatni és

2.  az immunrendszerét kicsit feltúrbózni.

Tudnátok segíteni hogy milyen étrendkiegészítőket vegyek neki, azt is szem előtt tartva hogy semmit nem tudok belediktálni ami nem "finom". Tehát kifejezetten gyerekeknek szánt , folyékon vagy por formájú étrendkiegészítőt keresek erre a célra.

Köszönöm segítségeteket előre is!

Enikő

Értékelés: Nincs
Henn Mónika képe

Kisgyereknek immunerősítésre, bélflóra harmonizálázára

Szia Enikő!

A beta-glükános Manó Manna kimondottan gyerkőcöknek lett összerakva, gyümölcspüré-lekvár ízű-állagú, általában nagyon szeretik a kicsik. Ha mégsem csúszna le magában, keverd egy kis mézzel, vagy valamilyen gyümölccsel, kásával.

Bélflóra regenerálására pedig ajánlanám a most akciósan kapható Supra Balace-ot, ez is nagyon finom, én legalábbis nagyon szeretem . Szuper árban lehet most hozzájutni  ezekben a csomagokban, érdemes betárolni! Én valamelyik fermentált papaya levél és gránátalma italt is tartalmazó csomagra voksolnék ebben az esetben.

Vagy a mézes almarost is jó választás lehet, azt akár egyenesen kverheted is a Manó mannával!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm!

Köszönöm szépen a gyors válaszod Mónika, le is adtam a rendelést!

Enikő

Értékelés: Nincs

Mennyire megbízható étkezéstől függően?

Sziasztok!

A kérdésem arra vonatkozik, hogyha pédául nincs még eperszezon és jó esetben is egy éve ettem utoljára epret, akkor is kimutatja-e az intoleranciát? Ez azért is érdekes, mert Betty azt írta, hogy "jól be kell bűnözni" azokból az élelmiszerekből, amikre gyanakszunk.

Hát, ez azért nehezen kivitelezhető lenne 46 élelmiszer esetében, teszemazt két hét alatt. Elnézést, ha butaságot kérdezek, lehet, hogy ez csak számomra nem egyértelmű.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kell-e „bűnözni”a FoodDetective teszt előtt?

Szia kisrozs!

Nagyon jó a kérdésed, már bennem is felmerült. Ezt olvashatod a termék leírásánál:

„Az ételintolerancia diagnózisa a szervezetünk által „nem-kedvelt” élelmiszerek fehérjéivel szemben termelődött IgG molekulák (ételfehérje-specifikus immun-gamma globulinok) kimutatásán alapul”

Nekem az mondta egy gasztroenterológus, hogy nagyon nehezen meghatározható, hogy egy adott ételcsoport mennyi idő alatt „ürül ki” a szervezetből, mennyi ideig mutatható ki az után, hogy nem fogyasztottuk. Így előfordulhat, hogy ha régóta nem fogyasztottad az egyik ételt, akkor tévesen negatív lehet a vérteszt eredménye, ha az IgG már kiürült a szervezetedből. Ezért javasolta, hogy kérdéses ételből a vizsgálat előtt minimum 2 héttel minden nap együnk. Ezt a hagyományos vérvételes tesztekről mondta nem a FoodDetective tesztről.

Ezt találtam  a tesztről:

„Előfordulhat, hogy a régebben fogyasztott élelmiszer ellen termelődött IgG is kimutatható még hónapok múltán is,  ha az elhagyáskori szint nagyon magas volt. Normál esetben a teszt az éppen aktív intoleranciát mutatja ki és az ellenanyag - a szinttől függően - az elhagyást követő 1-3 hónap alatt ürül ki.”

Én megvárnám az eperszezont (egyébként már kapható, csak még aranyárban mérik), és utána próbálkoznék a teszttel a helyedben.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Köszönöm, Detti!

Így már teljes a kép.

Értékelés: Nincs

Babàknak?

Hat honapos babànàl el lehet végezni a tesztet? Még nem kezdtük el a hozzàtàplàlàst...

Értékelés: Nincs
Antal Vali képe

Mivel még csak anyatejes, nem látom értelmét

Hisz nem találkozott még semmilyen étellel, azaz reakciója sem lehet rá...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ekcémàs baba

Csak azért kérdeztem mert 2 honapos kora ota ekcémàs az egész testén. Minden amit ti tanàcsoltatok a témàval kapcsolatban betartva(krémek, mososzer.....). De felmerült bennem mivel anyatejes, nem jut  e àt valamilyen étel amire érzékeny lehet...Konkrétan a tojàsra érzékeny ez biztos(voltunk allergologusnàl) , de tovàbbi tesztre még nem került sor. Probàltam 3 hétig tej, tojàs és glutén mentesen enni, de egyszerüen nem tudtam betartani, és eredményt sem hozott...

Értékelés: Nincs
Hortenzia képe

Ekcéma okai pici korban?

Szia Zsuzsa!

Nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen kiskorban jelentkező ekcéma nem függ össze a mama táplálkozásával. Ebben a budapesti gyermekkórház doktornője is megerősített anno.

Az okok máshol keresendőek és a megoldás is hosszabb folyamatot vehet igénybe.

Kérlek, olvasgasd a társoldalunkat, mert rengeteg információ van az oldalon. A Bionom.hu oldalain belül csak és kizárólag a terméket érintő kérdésekre válaszolhatunk.

Köszönöm megértésedet, szeretettel,
Hortenzia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

jó választás-e

Már egy ideje gyanítom, hogy a férjem laktóz vagy glutén érzékeny. Mióta ismerem ( tíz éve), elég sovány, hullik a haja és elég sok anyajegye van, de nem migrénes, nem fáradékony, sőt nagyon nagy munkabíró képessége van. A tehéntejre egyértelműen érzékeny (hasmenés), de más tejtermékre (pl. sajt, vaj, joghurt, tejföl) nem reagál így a szervezete.

Gondoltam, hogy kipróbáljuk ezt a tesztet, de nem tudom, hogy ha pl. pozitív lesz az eredmény a tehéntej esetén, akkor ki kell zárni minden formában a tejet, illetve honnan tudom, hogy melyik tejterméket eheti és melyiket nem?

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
verebedit képe

Ételintolerancia teszt

kedves Aranyeső!

Én azt gondolom, hogy először végezzétek el a tesztet. Ha már meg lesz az eredmény akkor tudunk a diétában segíteni.

Ha tehéntejintoleranciát mutat ki, akkor bizonx egy időre minden tejterméket ki kell iktatni a táplálkozásból. ha tejcukor érézékenységet mutat, akkor a savanyított tejterméke maradhatnak, de kizárólag a házi vagy bio tejtermékekj. Én azt gondolom, hogy erre akkor térjünk majd vissza, ha meg lesz az eredmény. :)

Értékelés: Nincs

Glutén

Sziasztok!

Igazából biorezonanciára szerettem volna bejelentkezni, de látom, hogy a doktornő még babázik, így felmerült, hogy esetleg kipróbálom ezt a tesztet. Mivel nem olcsó dolog, biztosra szeretnék menni, hogy nem tenném-e jobban, ha megvárnám a doktornőt.
Szóval bélgyulladás miatt vizsgálódnék. Régebben végigjártam a szükséges orvosokat, nálatok is voltam, de mindig csak egy-egy időre szűntek meg a bajok. Igazából gluténra gyanakodok a leginkább (vékony láb és kar, ehhez képest nagyobb pocak, ami mindig mocorog, örök sápadtság, hízni nem akarás stb.). 
Mit tanácsoltok, vegyem meg vagy várjak a doktornőre? Tényleg nagy összeg ez most nekem,  emiatt várom a segítségeteket!

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami képe

A FoodDetective megbízható

ételintolerancia tesz, ha csak arra vagy kíváncsi, hogy érzékeny vagy-e a gluténra, akkor szerintem megveheted. Ha egy átfogó állapotfelmérésre vágysz, akkor várj a doktornőre. Ez a Te döntésed kell legyen Enn! Azt is csinálhatod, hogy 1-2 hónapra kizárod az étkezésedből a glutént és megnézed, hogy reagál a tested, ennél olcsóbb megoldás nincs...:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

food dect.eredmeny 6 evesnel

Sziasztok! Megcsinaltam a 6 eves fiamnal. Kozepes kek lett teljes tojasra. Ez mit jelent? Egesz tojast ne egyen, vagy semmilyen tojast tartalmazo termeket sem? Nagyon halvany kek glutenra. Ha ez tojas es gluten allergiat jelent tudtok orvost ajanlani aki tovabbi vizsgalatokat tudna vegezni, hogy biztosak legyunk az itt kimutatott eredmenyben, es ennek megfeleloen valtoztassunk az etrendjen.? Varom valaszotok. Udv Timea

Értékelés: Nincs

Food Detective teszt

Szia! ez azt jelenti, hogy a teljes tojást és a glutént kellene kiiktatni teljesen pár hónapra (nem örökre!) az étkezéséből. Milyen tünetek miatt vizsgáltad meg őt? Társoldalunkon utána tudsz názni a kiváltó okoknak.

Általában rendeződni szokott az intolerancia abban az esetben, ha rendben van a bélflóra, valamint változatos és egészséges a táplálkozás. Segíthet időlegesen az Enzymix, Trópusi enzimkoktél.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Food detective teszt eredménye:

Sziasztok!

Ma elvégeztem a tesztet.

Erős pozitív: tehéntej, teljes tojás

Közepes pozitív: glutén

Gyenge pozitív: búza, durum búza, élesztő

Kérdésem az lenne, hogy jelezte az erősen a tehéntejre való intoleranciát. Ez azt jelenti, hogy minden ilyen eredetűt, tehát sajtok, tejföl, kefir, túrórudi, túró ki kell iktatni legalább 3 hónapra az étrendemből?

Értékelés: Nincs
Betty képe

Mi a teendő, ha pozitív lesz a Food detective teszt eredménye

Szia Gergő!

Nemcsak a tejtermékeket, hanem az összes gluténtartalmú (búza, rozs, árpa, durum) élelmiszert is ki kellene iktatnod pár hónapra az étrendedből. Hatvani Galina elmondása szerint érdemes a közepes érzékenységet mutató élelmiszereket is kihagyni, és ez nálad épp a glutén.

Ahhoz, hogy minél előbb regenerálódjon a bélflórád, javuljon a felszívódásod, és lehúzodjon a gyulladás, az alábbi menetrendet célszerű követned:

https://bionom.hu/comment/32703/elelmiszerintolerancia-allhat-a-hatterben

Nyugi, nem fogsz éhen halni, a Boszorkánykonyhában számtalan speciális recept közül válogathatsz, melyek glutén és kazein mentesek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pozitív eredmény a Food Detective teszten

Sziasztok!

Mindkét kezemen lévő, egyre erősödő ekcéma miatt voltam bőrgyógyásznál, aki csak a kismama ekcémát hajtogatva irogatta fela szteroidos kenőcsöket, amiket persze végül nem használtam. Másik bőrgyógyász pedig azt mondta, hogy amíg szoptatok (10 hónapos a  kisfiam), addig nem tud allergia vizsgálatra elküldeni. Így hát biorezonancián kötöttem ki, ahol a kezeint hozták ki bűnösnek. Hogy biztos legyek a dolgomban, megcsináltam a FoodDetective tesztet is. Itt a legerősebb reakció a tojásra ill. a kesudióra jött ki. A tehéntejre és egy-két magra közepes, míg a búzára gyenge jelet kaptam. Betty írta egy korábbi hozzászólásában, hogy akinek pozitív lesz az eredménye, az kaphat egy leírást, ami segítségére lehet a továbbiakban. Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e már ez a tájékoztató és hogyan kaphatnám meg? Köszönöm szépen!

Értékelés: Nincs
Betty képe

Ekcéma és az élelmiszer-intolerencia közötti összefüggés

Jól tetted, hogy nem használtad a bőrgyógyász által felírt szteroidos krémeket, ugyanis a tapasztalat az, hogy ezek csak tüneti kezelések, és ideig-óráig szűntetik meg az ekcémás bőrtüneteket.

Ekcéma és pozitív teszteredmény esetén nagyon fontos a táplálkozás betartása. Nem véletlen, hogy jelez a bőröd, hiszen nagy valószínűség szerint gyulladás és irritáció van a beleidben. Neked most mindenféle állati tejterméket és gluténtartalmú (búza, rozs, árpa) kerülnöd kellene egy pár hónapig, és az alábbi bélflóra regeneráló és gyulladáscsökkentú útmutatót követned. Ezeket szoptatás alatt is használhatod, kivéve a szűzbogáncsos mézet, a Canadian Essence teát.

Az említett összefoglaló megszületett, íme:

https://bionom.hu/comment/32703/elelmiszerintolerancia-allhat-a-hatterben

A Boszorkánykonyhában rengeteg glutén-, és tefehérje mentes ételt találsz, nem kell éhen halnod, és koplalnod. Az útmutató és az étkezés betartásával hamarosan látnod kell a bőrödön is a változást. 

Az életmód oldalunkon nagyon sokszor kiveséztük már az ekcémát, ez egy nagyon hasznos összefoglaló szakértőnk "tollából".

Kíváncsian várom az eredményt néhány hónap múlva!


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Köszönöm szépen Betty a

Köszönöm szépen Betty a válaszod!  Nem lesz egyszerű ezeknek az élelmiszereknek a kiiktatása, de megpróbálom... Közben bejelentkeztem még egy ételallergia vizsgálatra is, amit szintén a vérből vizsgálnak. Pár hónap múlva beszámolok arról, hogyan múlt el az ekcémám. 

Értékelés: Nincs

Allergiát is kimutat?

Sziasztok!

Egy másfél éves nem hízása miatt kérnék tanácsot. Most voltunk gasztroenterológusnál, első körben végzett egy tesztet a gyermeken, melynek eredménye az lett, hogy nincs tartósítószer allergiája. 4 hónapja tartunk teljes tejmentes diétát (én is, mert még szopizik), hirtelen megindult a súlya, de azután semmi...

A gasztroenterológus írt fel  "magas energiatartalmú, maltodextrin alapú, por alakú tápanyag modult", illetve emésztést segítő tablettát.

Bevallom, el vagyok keseredve, mert nem kaptam választ arra, hogy mi miatt lehet ez a nem hízás. Allergia vizsgálatot kérjek?

Nagyon szeretnék utána járni, hogy mit tehetünk, hogy hízásnak induljon. Ez a teszt az allergiát is kimutatja vagy csak az intoleranciát? Van értelme először intolerancia vizsgálatot végezni? 

Értékelés: Nincs
Betty képe

Allergia vagy élelmiszerintolerancia?

Ha felmerül a gyanú valamely ételre való érzékenységre, akkor érdemes a hivatalos utat végigjárni, azaz megcsináltatni az élelmiszer allergiai vizsgálatokat (Hatvani Galina is ezt javasolja). Ha negatív a lelet, akkor jöhet a fenti Food Detective teszt, amely 1 óra leforgása alatt képes kimutatni az élelmiszerintoleranciát. Ugyanis az élelmiszer allergia nem egyenlő az élelmiszer intoleranciával. Egyébként szerencsés az, aki csupán intoleráns egyes élelmiszerekre, mert bizonyos ideig tartó diétával, bélflóra regerenációval, gyulladáscsökkentéssel, valamint az immunrendszer támogatásával helyrehozható az egészségi állapot.

Egyébként nem igazán értem a gasztroenterológust, hogy a többi élelmiszerre (tejfehérje, laktóz, glutén, stb.) miért nem csinált vizsgálatot

A teljes tejmentes diéta azt takarja, hogy semmilyen állati tej alapú terméket nem fogyasztotok vagy csak tejet nem?

Itt összefoglaltam, hogy milyen út vezet ki az élelmiszerintoleranciából.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 szavazat)

Vega-teszt is hasonló eredményt hoz?

Sziasztok!

Tudtok abban segíteni, hogy a vega-teszt is kimutatja az allergiás reakciókat valóban? Van ebben tapasztalatotok? Történt vajon összehasonlítás, hogy ugyanazok a dolgok jönnek ki itt is, ott is?

Előre is köszönöm! Ági

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty képe

Vega teszt?

Nincs tudomásom ilyenről. Az biztos, hogy a Food detective teszt képes kimutatni a táblázatban megnevezett élelmiszerekre való érzékenységet.

Értékelés: Nincs
korel képe

15 hónapos élelmiszerintoleranciája

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de a 15 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 6 hónaposan nagyon lelassult a súlygyarapodása. Gasztroenterológus és biorezonanciás vizsgálat segítségével kiderült, hogy valószínűleg glutén, tejfehérje, tojás intoleranciája van, és vashiányos. Amióta diétázik, elkezdett egy kicsit hízni, bár még mindig nem eszik nagy adagokat. Milyen készítményt adjak neki, hogy mielőbb helyrejöjjön a szervezete? (A gyümölcsöket megeszi, de a gyümölcslevet semmilyen hígításban nem hajlandó meginni.)

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Betty képe

Élelmiszerintolerancia gyerekeknél

Átmozgattam ide a hozzászólásod, ugyanis nemrégiben itt már összefoglaltam, hogy ilyen esetekben milyen lépések vezetnek a gyógyuláshoz, íme:

https://bionom.hu/biobolt/keszulekek/fooddetective-etelintolerancia-teszt.html#comment-32703

Olvasd el, és ha esetleg van olyan pont, ami nem érthető, akkor jelentkezz!

Üdv! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Melyiket válasszam?

Sziasztok!

Több problémára keresek megoldást. Pár éve nagyon lefogytam, pedig nem akartam, és nem tudok visszahízni. Nincs gasztroenterológiai problémám (legalábbis hivatalosan), de az emésztésem és a felszívódás érzésem szerint nem az igazi. Emellett van egy P3-as citológiám, amit a műtét mellőzésével, emberbarátabb módon szeretnék megoldani. Se HPV, se más kórokozó nincs, 'csak' az  erős gyulladás. Ehhez derült még ki tavasszal, hogy reaktív hipoglikémiám is van. Fáradékony és energiahiányos vagyok. Jelenleg Moksát és Zyflamendet szedek. Emellé gondoltam bevetni az Immun Assist Critical Care-t, a Manju-t és a Supra Balance-ot, de felmerült bennem, hogy esetleg valamelyik koktél is szükséges lehet. Azt nem tudom eldönteni, hogy a Karotin koktél, a Flavon koktél vagy a Biomega lenne a célszerűbb. Van még otthon Huminiqum, Creation és halolaj is. Tudnátok segíteni, hogy a koktélokból melyiket válasszam, illetve nem választottam-e azonos hatású dolgokat, amit felesleges egyszerre szedni?

Előre is köszönöm!

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Betty képe

Élelmiszerintolerancia állhat a háttérben?

Kedves Magyalka!

Nagyon jó, hogy hivatalosan végigjártad a gasztroenterológiai vizsgálatokat, mert így legalább kizártad, hogyn nincs élelmiszerallergiád. Ennek örülhetünk!

DE! A Bionom Fesztiválon Hatvani Galina (hosszú évek óta dolgozik ezen a területen) előadásából megtudhatta a nagyérdemű, hogy bizony nagyon sok tünet mögött élelmiszerintolerancia áll. Az élelmiszerintoleranciát nem tudják kimutatni az orvosok, de az intolerancia nagyon sok tünetet képes produkálni, mint például:

 • fogyás és hízás
 • fáradékonyság
 • gyulladás
 • ízületi problémák
 • bőrproblémák (ekcéma, akne, pattanás)
 • emésztési problémák (puffadás, székrekedés, hasmenés, gázosodás, hasfájás, hányinger, chron betegség, IBS, IBD,)
 • nőgyógyászati panaszok
 • légszőszervi panaszok (köhögés, orrfolyás, arc-, és homloküreg gyulladás)
 • idegrendszeri, pszichológiai tünetek (migrénes fejfájás, álmatlanság, szorongás, depresszió ).

Éppen ezért szorgalmazta Galina, hogy minél előbb kerüljön be hozzánk a Food Detective teszt, mert ennek a segítségével számos rejtett érzékenységre fény deríthető. Sajnos, nagyon sok esetben itt van a kutya elásva. Ugyanis a rejtett élelmiszerintolerancia ilyen másodlagos tüneteket (lásd fent) produkál, és nem is sejtik, hogy ez áll a háttérben. 

Ételintoleranciáról akkor beszélünk, amikor a szervezetünk egy élelmiszert nem tud maradéktalanul megemészteni, lebontani. Elsősorban az ételfehérjék a veszélyesek (glutén és tejfehérje (kazein)). Az állandó irritációnak köszönhetően a bél egyes szakaszairól "ledörzsölődnek" a bélbolyhok - ennek köszönhetően egyre inkább gyengül a felszívódás -, ami jelentős vitamin-, ásványi anyag-, és nyomelem hiányhoz vezethet. A mikro-, és makroelemek nem tudnak felszívódni, így jönnek a tünetek: fáradság, koncentráció zavar, bőrproblémák, hajhullás, fejfájás és sok esetben fogyás. 

Normális esetben az emésztés folyamán lebontódik a fehérje aminosavakra, és a felszívódás során, a véráram útján eljutnak a szervekhez, sejtekhez.

A  bél fala egy rácsos szerkezet. Ha gyulladásban van a bélnyálkahártya, majd jönnek a megemésztetlen fehérjék (glutén: gliadin és glutenin, kazein), odatapadnak a bélfalhoz, mert ki akarnak jutni a bélből -> kitágítják a pórusokat (szitaszerű bélfal) -> kialakul a szivárgó bélszindróma.

Ezen a lyukas bélfalon keresztül kikerülnek az emésztetlen fehérjék a vérbe. A szervezet észreveszi, hogy nem odavaló fehérje kering a vérben, ezért immunválasz reakciót fog adni, ugyanis ezek a félig emésztett fehérjék antigénként viselkednek.

Erre küld immunválaszként, olyan immunsejteket, mint a G típusú immun-gamma globulinok (IgG). Antitest jellege van. Antitest és antigén komplexet hoz létre, és ez ott kering a vérben.

Egy normális emésztő-, és immunrendszerrel rendelkező szervezet, úgy védekezik ez ellen az immunkomplex ellen, hogy a fehérvérsejteket odaküldi, ezek bekebelezik, megemésztik, és a májon keresztül kivezetik.

Viszont, ahol már ilyen problémák jelentkeznek, ott már se az immunrendszer, se a máj nem működik megfelelően.

Mi történik ekkor?

Ezek az immunkomplexek felhalmozódnak a vérben, és attól függ, hogy a véráram hova szállítja el, ott fognak felhalmozódni és ott okoznak gyulladást.

 • ha az ízületben-> ízületi gyulladás
 • ha az idegrendszerben -> idegrendszeri problémák, migrénes fejfájás
 • ha a bőrben -> akne, pattanás, kiütések, ekcéma stb. 
Ez egy körfolyamat, aminek sok-sok apró mozzanata van. 

Tehát első körben jó lenne, kideríteni, hogy nálad fenn áll-e a szivárgó bélszindróma, és van -e valamilyen élelmiszer intoleranciád. A teszt segítségével kb. 1 óra alatt kiderül.
A gyógyulás menete:
 1. Diéta, azaz a intoleranciát okozó élelmiszert kerüljük el egy ideig. A probléma súlyosságától függően ez 2-6 hónapot is igénybe vehet. A méregtelenítő kúra beiktatásával ez a folyamat gyorsítható.
 2. Megszüntetni a szivárgó bélszindrómát, befoltozni a bélfalat: bélnyálkahártya hámosítókat kell szedni (Ginger Force, Emésztést segítő tinktúra)
 3. Szinbiotikumok szedése (Emóció, Imsyser, fermentpatron, méz almarosttal)
 4. Bélgyulladás csökkentése (Zyflamend, Manju, Körömvirág tea, Körömvirág tinktúra)
 5. Emésztőenzimek szedése (Trópusi enzimkoktél, Enzymix, Raw Enzymes Women, Raw Enzymes Men, Csírák)
 6. Vitaminok, ásványi anyagok pótlása (Every Woman/Man, Perfect Prenatal, NC Iron Food, Nyírfanedv.) Itt előnyt élveznek a kettősen fermentált étrendkiegészítők, mivel a fermentációnak köszönhetően jobban tudnak hasznosulni.
 7. Májméregtelenítés és májregenerálás (Huminiqum, Méz-koktél, Szűzbogáncsos méz, Halpástétom kúra,  Canadian Essence tea, Goji)
 8. Nehézfémek eltávolítása (Koriander csepp+algák vagy Huminiqum)
 9. Stressz kezelése (Móksha csepp, Rhodiola Force, Citromfű tinktúra, Levendula tinktúra, Citromfű tea, Gondűző-vidító tinktúra, Triomed Alfa és Delfin Egészség Medál, Triomed Vital készülék stresszkezelő program)
 10. Az immunrendszer erősítése és támogatása (Huminqum, Immun Assist 247, Bioconnect, Immun Elixír, Manó Manna Elixír, Manju, Cordyceps, GanoUltra)
 11. Önfegyelem

Végszóként: jó dolgokat válogattál magadnak össze, de én biztosra mennék a helyedben.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 szavazat)

Ételintolerancia - szoptatás

Kedves Betty! 

Elvégeztem az étel intolrencia tesztet, és pozitív eredményt mutatott búzára és élesztőre. Megtaláltam ezt a nagyon jól összeszedett hozzászlásodat, a kérdésem csak az lenne ezzel kapcsolatban, hogy szoptatás alatt is szedhetem-e az általad javasolt szereket, akár huzamosabb ideig. (Pl. Emésztést segítő tinktúra, Enzymix, Zyflamend) Köszönöm szépen a segítséget 

Értékelés: Nincs
Betty képe

Élelmiszerintolerancia diéta a szoptatás alatt

Kedves Maya!

Ebben az esetben nagyon fontos lépés, hogy mindenféle gluténos és élesztős élelmiszert iktass ki a táplálkozásodból. Ha készen vásárolsz valamit, mindig nézd meg az összetevőket, mert sokszor olyan élelmiszerekbe is tesznek gluténos és élesztős dolgokat, amikről nem is feltételeznénk.

A fent említett készítmények a szoptatás alatt is szedhetőek kivéve a méregtelenítő hatásúakat, mint: méz-koktél, szűzbogáncsos méz, canadian essence tea. Az Every Woman helyett neked most inkább a Perfect Prenatalt ajánlom, mert kismamáknak ez a legmegfelelőbb készítmény.

Értékelés: Nincs

Élelmiszerintolerancia a háttérben

Kedves Betty!

Nagyon köszönöm a válaszod. Tényleg nagyon jó összefoglaló sok hasznos információval. Ami nekem ebben most pluszban sokat számított, az, hogy más megvilágításba helyezi ezt a kérdést, úgy értem, nekem nagyon nem mindegy, hogy betegségről van szó, vagy arról, hogy rosszul tápláltam és túlterheltem a szervezetem, és ennek viselem a következményeit. Számomra ez nagy különbség.  Meggyőztetek, utánajárok, és ha kell, nekiveselkedek a diétának. Majd benézek a Boszikonyhába is. :) Addig is használom azt a sok jóságot, amit rendeltem (meg ami már otthon van).

Még egyszer köszönöm és szép napot kívánok!

Értékelés: Nincs

Betty, ez a legjobb összefoglaló élelmiszerintolerancia :)

témában, az eddig olvasottak közül! Rengeteget olvastam róla, de nagyon jól összeszedted a lényeget. Köszönjük szépen, biztos sok embernek segítségére lesz, főleg, hogy konkrét terméklistát is tartalmaz. Én már sok mindent fogyasztok a listádról, és így könnyen ki tudom mazsolázni, hogy mi legyen a következő. Még egyszer nagyon köszi!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Teszt eredmény

Sziasztok,

tegnap csináltam meg a tesztet, búzára és tojásra enyhe pozitív reakciót mutatott. Kihez lehet fordulni tanácsadásra? 

Értékelés: Nincs
Antal Vali képe

Food Detective teszt eredménye

Ha csak enyhe a reakció, akkor érdemes kiiktatni a kérdéses táplálékokat legalább egy hónapra, utána pedig vigyázva visszavezetni heti egy alkalommal való fogyasztásra.

Érdemes lenne igénybe venned az ingyenes termékkonzultációnkat, vagy ha kíváncsi vagy  a probléma okaira, akkor Dr Komáromy Hedvig doktornő konzultációját javaslom (lakatbobe kukac antalvali.hu).

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Re: Food Detective teszt eredménye

Köszönöm! Egyetlen kérdésem lenne még: a Búza kategóriába itt beletartozik a tönkölybúza is, vagy azt lehet nyugodtan fogyasztani?

Értékelés: Nincs
Betty képe

Búza és a Food detective teszt

A tönkölybúza, sőt minden gluténtartalmú élelem érintett, azaz érdemes őket egy jó ideig teljesen elhagyni, menet közben bélflórát visszaépíteni, bélnyálkahártyát regenerálni és a gyulladást megszüntetni. De, ezt részletesen elmondja a szakember.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
mabea71 képe

Sziasztok !

Érdeklődnék, hogy a teszt egy ember teszetelésére alkalmas vagy esetleg több ?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Hortenzia képe

FoddDetective

Szia!

A tartalma egy alkalomra elég, így egy emberes.

Szép napot!
Hortenzia

 

Értékelés: Nincs

a teszt elvégzésének feltételei

Sziasztok! Arról tudtok mondani valamit, hogy olyan ételt kimutat-e, amit mondjuk egy ideje már elhagytunk? Vagy a teszt elvégzése előtt a "gyanús" ételeket fogyasztani kell egy ideig? Köszi!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty képe

A teszt előtt érdemes alaposan bebűnözni!

ugyanis így biztosan kimutatja a teszt azokat a növényi és állati fehérjéket, amire érzékenyen reagál a szervezeted.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel
  EVP kódom: