Bio teljes kiőrlésű szárított kovász (Lecker's), 30 g

  • Kenyérsütés
390Ft
4.733335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (15 szavazat)
  • Termékleírás
  • Adagolás / Alkalmazás
  • Egyéb termékadatok
  • Összetétel / INCI

Kelesztő - Bio teljes kiőrlésű szárított kovász (Lecker's), 30 g

Teljes kiőrlésű rozsból készült, ellenőrzött gazdálkodásból származó bio szárított kovász.

Alkalmazás: 500g rozsliszthez egy teljes csomag kovászt használjunk, búzalisztből készült kenyérhez elég fél csomag.

Származás: Németország

Kiszerelés: 30g

Összetétel: Teljes kiőrlésű rozsliszt, indítókultúra

Kovászos kenyér sütése

Sziasztok .

Elore is szep napot mindenkinek.

Lenne egy fontos kerdesem :Lecker's bio teljes kiorlesu szaritott kovasszal mi az elso lepes a Bio teljes kiorlesu tonkolybuza kenyer suteshez .

Tehat mitt is kell csinalnom magaval a zacsko kovasszal ???

Most kezdenem eletem elso kenyer suteset .

Koszonom elore is .

Candidas problemaval kuszkodunk.

Értékelés: Nincs

Szárított kovász használata

Én frissen szoktam készíteni, de egy picit lentebb van egy olvasói tapasztalat kenyérsütéssel kapcsolatban.

Értékelés: Nincs

"Frissen"?

Kedves Anikó!

Mit jelent az, hogy "frissen"? Csak beleszórod a többi anyagba, és gyúrás? Ha ez így van, akkor menni liszthez, mennyi kovászport kell használni?

Kipróbáltam a lejjebb olvashatókedina recepjét is, úgy hogy hízlaltam a kovászt, csak sajnos gyúrogatás-gyúrmázás közben a kezem csupa pötty lett. Sajnos candidás vagyok, és úgy néz ki, hogy sztimy74 "gyors teljes kiőrlésű kenyere" az, amitől nem vagyok beteg. De szeretnék egy kicsit "lazább, ízletesebb" kenyeret is találni.

Kipróbálnám a nemrég feltett Juzus kenyerét is. Szerinted élesztő helyett tehetem a kenyérsütőbe ezt, vagy a foszfátmentes sütőporral is működhetne Juzus receptje?

Köszönettel: csengenc

Értékelés: Nincs

Kovász kérdés

Megkérdeztem Juzust, ő csak sütőporral még nem próbáltam ki azt a kenyér receptet. Olyan már volt, hogy csak kovászt rakott bele, de nem lett tökéletes.wave.gif

Értékelés: Nincs

Kovász frissen készítve

Elnézést, akkor rosszul fogalmaztam. Úgy értettem, hogy én saját magam készítem "frissen" a kovászt. Ezt a szárított kovászt még nem használtam, de régen nagyanyáink is amikor kiszárították a kovászt, utána, hogy újra éledjen, ismét szükséges a kovász etetése. Ahogy lentebb kedina is írta.

Egyébként candida esetén is ehető a kovászos kenyér, érdekes, hogy neked bőrtüneted lesz a dagasztás során. Akkor valóban neked csak a sütőporos, vagy szódabikarbónás kenyér jöhet számításba. 

Juzust megkérdezem, hogy szerinte a receptje működne-e sütőporral vagy kovásszal. wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm a gyors választ

Kedves Anikó!

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!

Értékelés: Nincs

Candidásoknak lehet?

Sziasztok!

Ne haragudjatok, ha hülyeséget kéredezek! Candida-diétán vagyok, mert gomba allergiám van. Sütögetem magamnak a szódabikarbónás kenyeret.

Néha jó lenne mást is ennem. Most akadtam erre a kovászra keresgetés közben, éredeklődöm, hogy ebből süthetek-e magamnak kenyeret?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
Betty képe

Candida diéta alatt fogyasztható a kovászos kenyér

Szia Csengec!

Igen, nyugodtan fogyaszthatod ezt a kelesztőt.

Értékelés: Nincs
kedina képe

Kovásszal készült kenyérke

Annyira lelkes vagyok és hálás nektek, hogy muszáj megosztanom a sikeremet!

Tegnap elkészült életem első kovászos kenyere! Valami fantasztikusan finom!

Nincs élesztőillata! VÉGRE!

Leckers kovászát használtam alapnak. A 30g kovászt elkevertem annyi csap meleg vízzel, hogy olyan méz sűrűségű lenyen. Aztán vártam és vártam. 2. nap láttam rajta valami buborékot, így hozzákevertem 3 evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet, és 3 ek meleg vizet. ( utóbb kiderült várhattam volna még) De fogalmam sem volt minek kellene történnie, míg egy másik oldalon olvastam, hogy meg kell várni, hogy a kétszeresére fújódjon és visszaessen, ekkor lehet ismét etetni. 3 nap kellett neki, (nem volt túl meleg itthon, de türelmesen vártam.) és elkezdtem etetni: 3 ek rozsliszt és 3 ek  meleg víz. Útközben itt elindult a fűtés, ráraktam a radiátorra, így 1 nap alatt ismét megkelt.

Vasárnap reggel pedig hozzáfogtam:

kb 250 g kovászom lett, ehhez raktam 1 ek teljes kiőrlésű rozslisztet, 1 ek tk zablisztet és maradéknak tk tönkölylisztet, úgy hogy olyan 600 g legyen kovásszal együtt. Beleraktam még 1 marék hántolt napraforgót, 1 marék szezámmagot és lenmagot. Hozzáraktam 2 dl vizet, ami soknak bizonyult, így addig adagoltam a lisztet hozzá, miközben gyúrtam, hogy ne ragadjon, amikor összeállt, beraktam a dagasztótálamba és hagytam 6 órát pihenni. A 6 órának prózai oka van: átmentünk anyósomékhoz ebédre.

Ekkor megint meggyurmáztam jó alaposan, beliszteztem, újra pihentetés, kb 2-2,5 óra. Majd újra átdolgoztam, kicsit oválisra gyúrtam, lavágtam belőle egy darabot,ez ment a hűtőbe, majd beleraktam a kivajazott  kacsasütőmbe, megliszteztem, megvagdostam a tetejét, 1,5 óra pihentetés, hagytam volna tovább, de ekkor már este volt. Szépen megkelt mind a háromszor. majd beraktam a sütőbe. Nekem 45 perc alatt megsült. Első 10-15 perc teljes lángon, majd levettem a lángot és így sütöttem 30 percig. Ami még fontos, hogy egy hőálló tálban vizet kell rakni a sütő aljába.

Csak azért akartam leírni, hogy az én első kenyérkészítésem több sebből vérzett és még így is közel tökéletes lett. Szerintem az a kulcs, hogy a kovász szépen megkeljen, a tészta is,pihenjen eleget, és 3szor jól átgyúrjuk. Remélem tudtam segíteni!

A kis darabot, amit levágtam, majd megpróbálom a következő kenyérhez felhasználni, remélem az is sikerül!

Nektek pedig nagyon köszönöm azt a sok infót, amit megosztotok velünk!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 szavazat)
kedina képe

ízesítés

No izgalmamban kihagytam a leírásból a sót (2 tk) és azt, hogy házi vajat (egy kis csücsköt) raktam bele! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
bogat képe

Kovász :)

Örök hála, hogy megosztottad, :))) én nem igazán vagyok elégedett az eddigi kovászos kenyereimmel, de akkor ezt kipróbálom. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)
Varga Nikoletta képe

Kovászos kenyérke

Kedves Edina,  Gratulálok!  és köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk sikerélményed, ezzel is segítve azokat, akik még csak gondolkoznak a házi kenyérsütés kovásszal való készítésén!

Csak így tovább!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 szavazat)
kedina képe

:)

Én köszönöm Nektek! Nélkületek nem ment volna!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kedina képe

kovász

Sziasztok!

Olvasgatok az antalvalin kovász "recepteket". Odáig megvagyok, hogy ha kész a begyúrt tésztám, akkor egy darabot tenyek el és jó lesz a következő kenyérhez kovásznak. A kérdés: (lehet nagyon hülyén hangzik..): Hova tenyem? Befőttes üvegbe? Magába, csak úgy vagy vízzel??

Köszönöm!!

Értékelés: Nincs
bogat képe

Második kovászos kenyér?

Sikerült a második kenyered is, abból a darabból, amit félretettél? :))))

Értékelés: Nincs
kedina képe

Második kenyér

Elbénáztam! Hát van ez így, a tapasztalat hiánya. Hűtőbe raktam és nem hagytam eléggé észhez térni. úgy kellett volna csinálnom, ahogy Vali mondja. Most rendelek újból majd. Ha abból sikerült a második, írok! Most épp élesztőset eszek, de a kovászos volt az, amit a párom úgy fogadott őszintén, szívből: "ÚÚÚÚ ez nagyon finom!"

Értékelés: Nincs
Antal Vali képe

Házi kovász

Én ki szoktam nyújtani vékonyra, majd megszárítom, és porrá őrlöm, így tárolom. De gyúrhatsz belőle egy gömböcöt, és azt le is fagyaszthatod, de akkor sütés előtt 2 nappal vedd ki a fagyasztóból, hogy legyen idejük magukhoz térni a baciknak és a gombáknak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)
BAnita képe

Kelesztő tapasztalat

Kipróbáltam ezt a szárított kovászt, mégpedig úgy, ahogy a zacskó hátoldalán írják, annyi különbséggel, hogy élesztőt nem tettem bele (hiszen pont az élesztő kiváltása lett volna a cél), de azért egy kis szódabikarbónát igen, hogy ha nem működne a kelesztő, akkor azért ne legyen ehetetlen a kenyér. Az eredmény: mintha nem is használtam volna mást, csak szódabikarbónát. Sajnos nekem nem vált be ez a termék.

Értékelés: Nincs
BAnita képe

Szárított kovász használata

Az általam vásárolt szárított kovász hátulján az alábbi recept olvasható:

Kb. 1200 g rozskenyérhez:

500 g rozsliszt, 250 g búzaliszt, 1 tasak szárított kovász, 2 tasak száraz élesztő, fél evőkanál nyers nádcukor, 650 ml lanygos víz, 20 g só

Elkészítés: az összetevőket a víz és a só kivételével elkeverjük, hozzáadjuk a langyos vizet és jól átgyúrjuk. A tésztát lefedjük, és kb. 20 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk a sót. NMÉg egyszer átgyúrjuk, és további 30 percig állni hagyjuk. A tésztát kilisztezett formába helyezzük és 30-40 percig harmadszor is kelni hagyjuk. Ha a tészta kb. a kétszeresére nőtt, egyből az előmelegített sütőbe tesszük és kb 190 fokon légkeverős sütőben, vagy 220 fokon felső-alsó hőfokú sütőben kb. 50 percig sütjük. (Javaslat: helyezzünk egy tűzálló tálban vizet a sütő aljára)

Kérdésem: a kovászhoz mindenképpen kell élesztő is? Mert akkor mi értelme van a kovásznak? Kérem, hogy aki próbálta már, ossza meg a receptjét!

Értékelés: Nincs

Kovász-kenyér recept

Már bocs, de miért adtok pénzt érte, egy nap alatt megérik otthon is ebben a melegben a rozskovász.........(3 kanál tk. rozsliszt és annyi víz hogy tejfölsűrűségű legyen,ha szép bubisra megérett ismét liszt meg víz, ha ez is kész, mehet a kenyérbe és garantáltan olyan kenyered lesz hogy megszólal! Lásd Vali oldalán.) Ennyi pénzért egy kiló jó lisztet kaphattok, amiből fél évig kovászolhattok! 

Bocsánat a kirohanásért , ez az a kategória amiért nem érdemes pénzt adni!

Mindenkinek jó sütögetést! (Az enyém is ott illatozik az asztalon! )

Margoczy

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Próbálta már valaki ezt a szárított kovászt?

A kenyérsütő tanfolyamtól kedvet kaptam a házi kenyérhez (eddig csak élesztő nélküli sütőporosat próbáltam - ehető volt, maradjunk annyiban). Esetleg valaki tud ehhez a termékhez "idomuló" receptet is?

További szép napot!

Ágota

Értékelés: Nincs

Én is kérdezem a gyakorlatát

Sziasztok! Én is kérdezem a gyakorlatát, egyszer már megcsináltam, nem nagyon tetszett mert túl tömény lett a kenyér. Nekem az a gyanúm, hogy a leírásban a lisztek arányát fordítva írták. Úgy tudom,hogy a rozsos keveréknél tanácsos az 1/3 rozsliszt használata, a többi fehér liszt legyen. Tévedek? Várom a szives válaszotokat,köszönettel: Margómama.

Értékelés: Nincs

szárított kovász

Igen, én már vettem, és nagyon szép kenyér lett belőle.

Andi

Értékelés: Nincs
Henn Mónika képe

Kenyér csak szárított kovásszal - hogyan?

Sziasztok! tudja valaki, hogy hogyan kell kenyeret készíteni csak szárított kovásszal, élesztő nélkül? A csomaolláson van egy recept, de abban élesztő is szerepel. Előre is nagyon köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 szavazat)

Kovászos kenyér élesztő nélkül?

Engem is ez érdekelne, valaki próbálta már élesztő nélkül is? Én kis zsemléket szeretnék holnap sütni belőle - először megpróbálom a csomagoláson leírt recepttel, aztán meglátjuk...

Értékelés: Nincs
Móni71 képe

Kenyér csak kovásszal?

Bubu, leírnád, hogy csináltad?

Kösz!

Móni

Értékelés: Nincs
Veronika55 képe

Meséld el milyen lett!

Biztos sokakat érdekel hogy sikerült! 

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel
  EVP kódom: