Bio kesudió (Glück), 100 g
- Termékleírás
- Adagolás / Alkalmazás
- Egyéb termékadatok
- Összetétel / INCI
Minősíti és forgalmazza: Davert Gmbh - Németország Származási ország: Vietnám.
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik

EVP kódom: |
Minősíti és forgalmazza: Davert Gmbh - Németország Származási ország: Vietnám.
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik
EVP kódom: |
kesu kémiai eljárással
Sziasztok! A Hold utcai nyersétel-bárban mondta nekem a tulaj vagy a bárhoz tartozó valaki, hogy kesut nem is használnak a nyers ételekbe, mert kb. mindenhol a világon vmilyen kémiai úton nyerik ki a kesudiót, gondolom a kemény héjából (nem tudom, mi a helyzet a kesuval, még csak dió-diót meg sima mogyorót láttam a csonthéjában...) Erről mit tudtok? Én nagyon megdöbbentem ezen... Sose hallottam erről.. :S
Kesudió
Nem szeretnék vitába szállni a tulajjal, de a nyers étel főanyja Victotia Boutenko és a magyar "társa" Lénárt Gitta receptjeiben is szerepel a kesudió, a mandula, a dió, a mogyoró, a makadámdió stb. mellett.
Valószínű, hogy nem az utóbbi 10 évben fedezték fel a kesudiót, azaz gondolom, hogy a Közép-Amerikai őslakosok valahogy csak hozzájutottak a kesudióhoz, és az biztos nem vegyi úton történt.
Mivel elég szigorúak a bio követelmények, nem hinném, hogy egy csonthéjas megkapná a bio minősítést, úgy hogy közben káros vegyi eljáráson megy keresztül. Tehát, ha megbízható kesudiót szeretnél, válaszd a bio minősítésűt.
Gitta és a kesudió
Rémlett nekem valami, de nem akartam hülyeséget írni, így íme, felcsaptam a könyvem (és igen, jól emlékeztem) :-) A kesudió nem nyers mag. Nagyon egészséges, és használja is a nyerskonyha, de nem nyers. A vegyi eljárás nem feltétlenül igaz, talán a hőkezeléssel keverték össze. De ne én beszéljek, halljuk Gittát (Élő ételek könyve):
"... sajnos vannak olyan diófélék, amelyeket a hántolási eljárás során hőkezelnek, és bármennyire is sajnáljuk és szeretjük őket, mire a konyhánkba kerülnek, ezek már nem nyersek. Ennek ellenére használjuk őket, mert magas a tápértékük, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Olajos magok, amelyekről most lehull a lepel, ezek nem nyersek, éppen ezért beáztatni sem kell őket: kesudió, fenyőmag, brazil dió, bizonyos mandulás (amelyek vékonyka lapokra vannak vágva)."
Végre találtam valami hasznosat, és nem csak kérdezek :-))) Kösz a csapatnak :-))))
kesudió - "nyersen mérgező mag"
Igen, még az itteni termékleírásban is az szerepel fönt, hogy "nyersen mérgező mag" . Következésképpen tehát amit megvásárolunk, az nem lehet nyers. A hőkezelés szerintem a kémiai eljárások közé tartozik, így a kérdéses étterem ugyanazt mondja, mint ami itt is szerepel: nevezetesen, hogy a fogyasztásra szánt kesudió nem nyers - ezért nem veszik fel (Gittától eltérően) a szigorúan "nyers étkek" palettájába.
Szerintem a hőkezelés nem vegyi eljárás
Ez az én elméletem a témáról, lehet, hogy rosszul gondolom...
A melegítés egy fizikai folyamat! Szerintem azt nevezik vegyi eljárásnak, amihez valami vegyi anyagot használnak fel úgy, hogy az a vegyi anyag valamilyen kölcsönhatásba kerüljön a kezelt dologgal. A hőkezelés során a víz vagy a levegő csak közeg, ami a hőt továbbítja. Itt nem az a cél, hogy valami anyag beépüljön vagy elreagáljon.
Szerintem kb olyan, mint a hidegen sajtolás. Attól még, hogy a prés érintkezik a magokkal, attól még nem vegyi folyamatról beszélünk. Csak az egyiknél hőt, a másiknál nyomást továbbít a közvetítőanyag. Különben ahogy a hő, úgy a nyomás is - ha elég nagy - megváltoztathat ezt-azt a kezelt dolog szerkezetében, akár a molekulák szintjén is "mellékhatásként".
A kérdés inkább az szerintem, hogy mi számít nyersnek, és a nyersételekbe mi fér bele: az, ami szigorúan véve nyers, vagy akármi, amiben megmarad a sok értékes anyag?
Remélem nem írtam túl sok zöldséget... Bár azokat szeretjük! :-D
Dortsa
Valójában vannak fizikai és
Valójában vannak fizikai és vannak kémiai (vegyi) folyamatok.
Középiskolás tananyag.
Ezeknek több jellemzője van, egyik legfontosabb, hogy kémiai folyamatoknál az eredeti komponenseket nem tudjuk visszanyerni, fizikai folyamatoknál igen.
Nem idevágó példa, de jó példa: beton és aszfalt.
A beton kémiai folyamat révén alakul ki, eredeti komponenseit (pl. cement) már nem kapjuk vissza, az alkotóelemeket kémiai kötés tartja össze.
Az aszfalt viszont fizikai eljárással jön létre, tkp. ragasztás adja a kötést, ami fizikai jellegű.
Kesudió - nyersen mérgező?!
Tényleg mérgező nyersen a kesudió?
Én szoktam néha fogysztani kesut nyersen, persze csak áztatás utan...
"nyers" kesudió - honnan?
Honnan szerzel be "nyers" kesudiót? Szerintem egyetlen forgalomban lévő kesudió sem nyers, hanem pörkölt. És mivel nem nyers, ezért felesleges beáztatni...
Most vettem észre csak a
Most vettem észre csak a hozzászólásodat...
Én nem Magyarországon élek, de a kesun amit venni szoktam, határozottan azt íja, hogy nyers. Na, aztán hogy tényleg így van-e... Nem tudom, mennyire lehet ezt megcsinálni, hogy raírsz valamit, ami nem igaz, de végul is el tudom képzelni. Minden esetre mi már több zacskóval is elrágcsáltunk, és semmi bajunk nem lett tőle...
Külföldi webáruházakban is láttam nyers kesut, olyan webáruházban, ahol csak nyers ételeket árulnak.
Kesu - nem eheted nyersen
Az, hogy magában, natúran eszed, az nem azt jelenti, hogy nyersen eszed. Nézd csak meg a fenti hozzászólásokat. Hacsak nem te magad bontod ki a héjából :-) Hiszen a "pucoláshoz" kell a hőkezelés, tehát mire eljut hozzánk, szigorú értelemben véve már nem nyers. A hőkezelésnél szerintem sokkal rosszabb kémiai eljárások is vannak. A lekvárt is hőkezeléssel tesszük el, hisz rottyantunk rajta. Ettől még semmi vegyi eljárást nem hajtottunk végre. Egészséges, szuper, és ha Gitta használja a konyhájában, akkor biztos megvan rá az oka :-) Edd csak bátran, egészséges :-)
Hozzászólás írása