Online üzletek

A porral oltó készülék részei

Summary

Hazánkban a legelterjedtebb tűzoltó készülék a porral oltó készülék. Az épületekben, irodahelységekben, egyéb létesítményekben legalább egy – egy tűzoltó készüléket kell elhelyezni. Fontos, hogy ezek állapota olyan legyen, hogy a tüzet bármikor el lehessen oltani velük, és jól látható helyen […]

porral oltó

Hazánkban a legelterjedtebb tűzoltó készülék a porral oltó készülék. Az épületekben, irodahelységekben, egyéb létesítményekben legalább egy – egy tűzoltó készüléket kell elhelyezni. Fontos, hogy ezek állapota olyan legyen, hogy a tüzet bármikor el lehessen oltani velük, és jól látható helyen kell elhelyezni. A porral oltó készüléknek négy fő része van, az oltóanyagtartály, a szelepkar, a biztosítószeg, valamint a portömlő. Ezeket a részeket érdemes ismerni, mivel gyakorlatilag együttes használatuk segít a tűz oltásában. Használatkor először el kell távolítani a biztosítószeget, a tömlőt a tűz felé kell irányítani, majd a szelepkar lenyomásával meg lehet kezdeni az oltást.

A porral oltó készüléken különböző címkék is találhatóak, ezek többek között a használati utasítást jelölik, valamint, hogy a készülék milyen típusú oltóport tartalmaz. Ezen kívül ugyanitt található a felülvizsgálati jelölés egy öntapadós matrica formájában, amelyen olvasható a készülék utolsó és következő esedékes karbantartásának időpontja. És végül a porral oltó készüléken található egy adattábla, vagy beütés is, amelyen olvasható a gyártási év és a próbanyomás időpontja, például a 6 kg-os ABC porral oltó készülékek 20 évig tarthatók üzemben. A készülékek karbantartási dátumát fontos többször leellenőrizni, ugyanis évente szükséges alá vetni karbantartási folyamatnak, és ezt csak arra jogosult szakemberrel lehet elvégeztetni. A nem megfelelő vagy használt készülékeket igyekezzünk haladéktalanul lecserélni.